Wellink: EU-noodfonds moet verdubbeld worden tot 1500 miljard

Wellink op een bijeenkomst in het Candese Toronto in april van dit jaar. Foto Bloomberg / Norm Betts

Als Europese politici willen dat private partijen als banken meebetalen aan een tweede steunpakket voor Griekenland moet het Europese noodfonds verdubbeld worden tot 1500 miljard euro. Dat zegt scheidend DNB-president Wellink in Het Financieele Dagblad.

Wellink zegt in een interview dat een tweede steunoperatie erg veel onzekerheid en risico’s met zich meebrengt en dat het noodfonds verdubbeld moet worden om besmettingsgevaar voor Ierland en Portugal op te kunnen vangen:

“Als je deze risico’s neemt, moet je je realiseren dat je een vangnet moet bouwen. Als het fout gaat, heb je jezelf heel wat te verwijten. Als kredietbeoordelaars het doorrollen als onvrijwillig zien en als gedeeltelijke wanbetaling, vindt besmetting plaats van andere perifere eurolanden.”

Nederland en ook Duitsland willen dat private partijen gaan deelnemen in een nieuw hulppakket voor de Grieken van 85 miljard euro. De Europese Centrale Bank vindt dat bijvoorbeeld banken alleen op vrijwillige basis kunnen deelnemen. Wellink zegt dat niemand precies weet waar de grens tussen vrijwillig en onvrijwillig ligt. “Maar als je de randen opzoekt, moet je je bewust zijn dat je de verplichting hebt bij problemen direct in te springen.”

Wellink vindt dat het verhoogde noodfonds van 1500 miljard euro flexibeler inzetbaar moet zijn en dat ook de eurolanden bereid zouden moeten zijn om net als de ECB staatsobligaties op te kopen. Dat de ECB zich hard opstelt in de kwestie rond het tweede steunpakket heeft volgens Wellink niets te maken met de grote hoeveelheid Griekse staatsobligaties die de bank heeft opgekocht of in onderpand heeft. “Als wij verliezen lijden, zijn die uiteindelijk voor rekening van de overheid.”

    • Pim van den Dool