Weer

De straalstroom, met op grote hoogte in de atmosfeer windsnelheden tot 200 à 300 kilometer per uur, loopt dezer dagen in een vrijwel rechte lijn van boven de oceaan tot diep in Europa. Deze ‘rivier’ van lucht markeert de grens tussen kou ten noorden ervan en warme lucht aan de zuidzijde. Minstens zo belangrijk: ze brengt slecht weer.

Ook de Benelux krijgt de komende dagen diverse zones met buien en wind over zich heen. De buien van vandaag doven in de loop van vanavond en vannacht in het binnenland langzaam uit. In de kustprovincies en rond het IJsselmeer blijven ze actief, hier en daar met onweer. Het koelt af tot rond 10 graden.

Morgen overdag bevinden we ons in een adempauze. In het noorden en westen valt vooral in de ochtend nog een enkele bui. Verder is het lange tijd vriendelijk met een afwisseling van zon, stapelwolken en (soms dikke) sluierbewolking. Dat alles bij een zwakke tot matige, aan zee eerst vrij krachtige zuidenwind en maximaal 18 tot 20 graden.

In de namiddag en avond trekt de wind weer aan en gaat het vanuit het zuidwesten regenen.

Het weekend zijn er soms forse buien en veel wind, maar ook zonnige momenten. Het wordt daarbij niet warmer dan 15 tot 18 graden.