Wat betekent het om een land te erkennen?

Libische rebellen zitten bij een karikatuur van kolonel Moammar Gaddafi bij een grenspost ten westen van de stad Misrata die in handen van de opstandelingen is. Foto Reuters Libyan rebel fighters sit by a caricature of Libya's leader Muammar Gaddafi at a checkpoint west of the rebel-held city of Misrata June 14, 2011. REUTERS/Zohra Bensemra (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Na Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten heeft gisteren ook Canada de Libische Nationale Overgangsraad in Benghazi erkend. In deze raad zit de Libische rebellenleiding. Eerder deze week zei minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken dat hij wil vasthouden aan de EU-lijn, wat betekent dat de Overgangsraad geen officiële vertegenwoordiger is. Wat houdt het officieel diplomatiek erkennen in? Wat zijn de consequenties? En wat zijn andere voorbeelden uit het verleden?

    • Mark Kranenburg