VN heeft ‘grote zorgen’ over buitenlandbeleid Nederland

Steiner op een milieuconferentie begin mei in Doha, Qatar. Foto Reuters

Het hoofd van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) Achim Steiner maakt zich zorgen over het buitenlandbeleid van Nederland. Hij zegt vanmiddag in NRC Handelsblad dat Den Haag zich op internationaal gebied steeds verder terugtrekt.

De Braziliaan Steiner is vandaag in ons land om met politici, topfiguren uit het zakenleven en kroonprins Willem-Alexander over de Nederlandse rol in het buitenland te bespreken. In een interview met onze Kenia-correspondent Koert Lindijer zegt hij vanuit Nairobi:

“Er bestaat nu scepsis in Nederland over een multilaterale aanpak. Nederland was één van de tien landen in de wereld met een voortrekkersrol in de strijd tegen klimaatverandering. Het baart ons bij UNEP, en binnen het hele VN-apparaat, grote zorgen dat Nederland op politiek terrein zijn handen aftrekt van die internationale rol.”

Als hoofd van het Milieuprogramma van de VN houdt Steiner zich vooral bezig met klimaatbeleid. Hij spreekt vandaag met ondernemers omdat onder hen “steeds meer belangstelling voor ons werk” bestaat. “Zij willen weten wat klimaatverandering doet met de kansen en de risico’s van hun investeringen”, aldus Steiner. Naar de kroonprins gaat hij ook, omdat prins Willem-Alexander volgens hem “een groots symbool voor een multilaterale aanpak” is. “Hij is een geweldige ambassadeur voor Nederland door zijn werk voor de waterhuishouding in de wereld.”

Steiner vindt dat op het gebied van klimaatverandering het breekpunt allang is bereikt en dat politici moedig moeten zijn en zich niet louter moeten laten leiden door gevoelens onder de bevolking:

“De negatieve effecten op het milieu beginnen een honderd jaar lange economische vooruitgang en groei te destabiliseren. Droogte in Australië leidt tot voedseltekorten in Latijns Amerika en Egypte. Beschadiging van koraalriffen treft de visindustrie. Rivieren in de wildparken van Kenia drogen op, de wilde beesten gaan dood en de toeristen blijven weg.”