Verdachte van duinbranden weer vrij

Brandweerkorpsen onderweg naar de duinbranden in Noord-Holland, begin mei. Foto fbf.nl

De 44-jarige Alkmaarder die sinds mei vastzat voor een duinbrand in Schoorl, is op vrije voeten gesteld. Het hof in Amsterdam bepaalde vandaag dat hij zijn proces niet in hechtenis hoeft af te wachten, laat een woordvoerder van de Alkmaarse rechtbank weten.

Behalve van de grote brand bij Schoorl wordt de man verdacht van het stichten van nog twee duinbranden. De rechtbank in Alkmaar verlengde vorige maand de hechtenis van de man die een paar dagen na de brand werd opgepakt met dertig dagen. Zijn raadsman ging hiertegen in beroep, waarna het hof in Amsterdam vandaag bepaalde dat de man niet langer vastgehouden hoeft te worden, omdat er geen enkel direct bewijs is.

Het OM heeft besloten zich hierbij neer te leggen, maar de man blijft verdachte. Daarnaast wordt ook onderzocht of hij voor meer branden verantwoordelijk is. De man zat in voorarrest op verdenking van brandstichtingen op 1 mei in Schoorl, op 18 april in Bergen en op 5 juli vorig jaar in Bergen aan Zee.

Bij de brand in april ging ruim tweehonderd hectare natuurgebied in vlammen op. De Alkmaarder ontkent elke betrokkenheid. Twee andere verdachten uit Schagen zitten nog wel vast. Zij worden verdacht van de twee branden van 7 mei en bekenden later die maand. Het ziet er volgens het OM naar uit dat zij geen andere branden hebben gesticht. De 44-jarige Alkmaarder en de twee mannen uit Schagen kennen elkaar niet.

    • Peter Zantingh