Vakbond: soldaat werd mogelijk doodgeslagen

De 20-jarige sergeant die dinsdag overleed aan een hersenbloeding, is mogelijk doodgeslagen tijdens een controversiële training voor de Luchtmobiele Brigade.

Dat stelt de militaire vakbond AFMP naar aanleiding van een anonieme tip. „Wij kregen dinsdag een geëmotioneerd telefoontje van iemand die vertelde dat een week eerder een zeer ernstig incident had plaatsgevonden. Een militair had zoveel klappen gekregen dat hij al dagen buiten bewustzijn was”, zegt bondsvoorzitter Wim van den Burg.

Kort na die melding bezweek de sergeant uit Amsterdam in het academisch ziekenhuis in Maastricht aan een bloeding in zijn hoofd. Twaalf rechercheurs van de marechaussee onderzoeken of hij de bloeding heeft opgelopen tijdens een opleidingsparcours dat hij vorige week woensdag in Weert afwerkte. De 20-jarige sergeant was anderhalf uur na de training op het parcours onwel geworden. Ook de Arbeidsinspectie is een onderzoek begonnen.

Om de rode baret, die hoort bij de luchtmobiele elite-eenheid van de infanterie, te bemachtigen, doorliep de militair een zevenweekse opleiding. Onderdeel daarvan is een fysiek zwaar parcours waarbij onder meer militaire zelfverdediging wordt getest. Landmachtwoordvoerder Mike Bos spreekt van een situatie waarin de militair grenzen verlegt en „moet bewijzen dat hij zijn mannetje staat in gevecht met één of twee tegenstanders. Daarbij worden klappen geïncasseerd en uitgedeeld.”

Vakbondsvoorzitter Van den Burg is bezorgd dat de weerbaarheidsoefening te ver gaat. „Natuurlijk moet het een zo realistisch mogelijke gevechtstraining zijn en kunnen daarbij klappen en schoppen vallen. Maar we hebben al eerder signalen van onze leden gekregen dat het er wel erg stevig aan toegaat.”

Woordvoerder Bos benadrukt dat de oefening onder toezicht van meerdere instructeurs staat en dat deelnemers een bokshelm, bokshandschoenen en een bit dragen. „De Luchtmobiele Brigade is een flexibel inzetbare gevechtseenheid met een zware opleiding en hoge eisen. Alleen militairen die de hoogste score halen tijdens hun (medische) keuring, komen ervoor in aanmerking. Het onderzoek moet uitwijzen hoe een schijnbaar gezonde man na het parcours heeft kunnen overlijden.”