Uitgelicht

Scene uit de film Cinderella Man (2005) FOTO: Buena Vista International Actor Russell Crowe (L) is pictured in a scene from his drama film 'Cinderella Man' with an unidentified actor (R) in this undated publicity photograph. Crowe received a Screen Actors Guild nomination as Outstanding Actor in a Leading Role for the film, as nominations were announced at a news conference in West Hollywood, California January 5, 2006. The awards show will be telecast from Los Angeles on January 29. NO SALES NO ARCHIVES REUTERS/Universal Pictures/Handout REUTERS

Film

Crush (John McKay, 2001, Engeland). Akelig onsubtiele komedie over de door geheime liefdes gefnuikte vriendschap tussen drie vrouwen, drie singles van boven de veertig: politie-inspecteur Imelda Staunton, dokter Anna Chancellor en de met een jonge hufter vrijende schooldirecteur Andie MacDowell. RTL8, 20.30-22.45u.

Dans tes bras (Hubert Gillet, 2007, F). De zestienjarige Louis (Martin Loizillon) is als baby door zijn moeder in de steek gelaten. Als hij naar haar op zoek gaat, haalt hij heel wat levens overhoop. Met Michèle Laroque als de bloemiste die haar verleden heeft weggestopt en Lola Naymark als de aardige hotelreceptioniste met wie Louis bevriend raakt. Nederlands ondertiteld. TV5, 21.00-22.25u.

Cinderella Man (Ron Howard, 2005, VS). Standaard boksfilm over de opkomst, eind jaren twintig, van de Amerikaanse bokser James J. Braddock, diens ondergang en wederopstanding. Met Russell Crowe. Ned.3, 22.35-01.00u.

Black Hawk Down (Ridley Scott, 2001, VS). Grimmig-realistische oorlogsfilm over het Somalië van 3 oktober 1993, toen Amerikaanse elitetroepen slag leverden in stedelijk gebied. Rampzalige missie wordt consequent verteld vanuit het blikveld van jonge Amerikaanse militairen, die geen idee hebben in welke cultuur zij zich bevinden. RTL7, 22.50-1.30u.

Informatief

Lady Gaga - Inside the outside. Documentaire over en met de popster. Ze vertelt over de creatieve krachten achter haar carrière en vertelt verhalen over haar jeugd, familie, creatieve ontwikkeling en haar liefde voor New York City. MTV, 19.05-20.00u.

The Culture Show: Royal Academy special. Alastair Sooke over de tweehonderddrieënveertigste zomerexpositie van de Royal Academy of Arts. Onder meer interviewt hij Jeff Koons, Nicholas Grimshaw en Piers Gough. De Summer Exhibition is een van ’s werelds grootste en langst bestaande exposities. BBC 2, 20.00-21.00u.

Metropolis: Persoonlijke hygiëne. Start van nieuw seizoen van dit programma met verhalen van zeventig lokale correspondenten over de hele wereld. Vandaag over oren schoonmaken in India, tanden poetsen in India en menstruatielapjes in Kenia.Ned.3, 20.55-21.30u.

Skateboard stories. Franse documentaire over een subcultuur met eigen helden, eigen muziek en eigen esthetiek. De film werd gemaakt naar aanleiding van een evenement in november vorig jaar, toen het Grand Palais in Parijs voor even omgebouwd was tot een gigantisch skatepark waar idolen als Tony Hawk, Andy McDonald en Lyn Z Adams voor zesduizend fans optraden. Arte, 21.50-22.45u.

Panorama: Breaking into Britain. Twee verslaggevers volgen routes die economische vluchtelingen gebruiken om Fort Europa binnen te komen. Shoaib Sharifi begint in zijn vaderland Afghanistan en komt illegaal Griekenland binnen, waar hij met honderden landgenoten, velen met kinderen, op straat in Athene slaapt. De in Oeganda geboren Kassim Kayira onderzoekt de handel in valse reispapieren die Nigerianen gebruiken om het VK binnen te komen. Hij gaat naar Noord-Afrika en praat daar met mensen die hun leven wagen om Europa binnen te komen. BBC 1, 22.00-23.00u.

When You’re Strange. Documentaire van Tom DiCillo over rockgroep The Doors, wier zanger Jim Morrison veertig jaar geleden in Parijs overleed. De film vertelt het verhaal in chronologische volgorde, vanaf het begin in 1965 tot Morrisons begrafenis. Met archiefmateriaal van repetities, optredens en het befaamde concert in Miami waar Morrison gearresteerd werd voor exhibitionisme. Bijeengepraat door Johnny Depp en met veel muziek. Canvas, 23.15-00.37u.

Amusement

Ah, c’était ça la vie! Laatste deel van tweedelig drama over vrienden in Saint-Germain-des-Prés in de jaren vijftig. Het is drie jaar later. Als François wordt opgeroepen voor dienst in Algerije sterft zijn broer in Indochina. Jean krijgt succes als kunstenaar, Laurence wordt fotograaf en Eduardo blijft strijden tegen het Spanje van Franco. Julie komt terug uit Israël en wordt door Jean ten huwelijk gevraagd. Met o.a. Claude Brasseur. Scenario van Jorge Semprun en Franck Appréderis. TV5, 18.35-20.00u.

The event. Drie afleveringen van nieuwe serie die draait om Sean Walker (Jason Ritter) die op het punt staat zijn vriendin Leila (Sarah Roemer) ten huwelijk te vragen tijdens een cruise. Tijdens die reis verdwijnt Leila spoorloos. Enkele maanden daarvoor komt president Martinez (Blair Underwood) achter het bestaan van een groep gevangenen die niet honderd procent menselijk zijn. Hij besluit actie te ondernemen, maar stuit op weerstand bij de legerleiding. Walker raakt betrokken bij dit complot.RTL5, 20.30-23.15u.