Uit voorzorg extra beveiligers bij Ikea-vestigingen na explosies

Ikea-verstiging op de Amsterdam Arena Boulevard. Foto NRC / Maurice Boyer

De Zweedse winkelketen Ikea zet bij de in- en uitgangen van alle vestigingen in Europa sinds vandaag een extra beveiliger in. Een woordvoerder van de Nederlandse tak benadrukt vanavond tegenover persbureau Novum dat sprake is van een voorzorgsmaatregel, die is genomen na de ontploffingen van explosieven in vestigingen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

De beslissing is volgens de zegsvrouw genomen door het hoofdkantoor in Zweden. Ikea heeft in Nederland twaalf vestigingen, in heel Europa zijn het er ongeveer 240.

In Nederland vond op 30 mei een explosie plaats bij de vestiging in Son. Een pakketje in een prullenbak bij de ingang van de winkel ontplofte. De vuilnisbak werd verwoest. Een tweede pakketje bij de ingang werd onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst. Volgens de politie ging het om licht explosief materiaal waarmee iemand ernstig kan worden verwond.

Tegelijkertijd vonden er ook kleine ontploffingen plaats in het Belgische Gent en het Franse Lomme. Niemand raakte gewond. Vrijdagavond liepen echter twee mensen gehoorschade op bij een ontploffing in een filiaal in het Duitse Dresden. Het explosief ging kort voor sluitingstijd af in het winkelgedeelte.

    • Bart Hinke