Spanje wijst Libische ambassadeur uit

Spanish Foreign Minister Trinidad Jimenez speaks during a news conference in Benghazi June 8, 2011. Spain has recognised Libya's rebel National Transitional Council as the country's legitimate representative, Jimenez said during a visit to rebel-held east Libya on Wednesday. REUTERS/Mohammed Salem De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Trinidad Jimenez, tijdens een persconferentie in het Libische opstandelingenbolwerk Benghazi, 8 juni 2011. Foto: Reuters / Mohammed Salem

Spanje wijst de Libische ambassadeur en drie van zijn medewerkers het land uit. Volgens de regering heeft het regime van Moammar Gaddafi alle legitimiteit verloren vanwege de aanhoudende onderdrukking van het Libische volk.

Dat laat het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten in een verklaring, meldt persbureau Reuters. De Libische ambassadeur, Ajeli Abdussalam Ali Breni, krijgt tien dagen om het land te verlaten. Zijn stafleden worden uitgewezen vanwege “activiteiten die conflicteren met hun diplomatieke status”. Wat die activiteiten inhouden, wordt niet toegelicht.

Vorige week liet minister van Buitenlandse Zaken Trinidad Jimenez, tijdens een bezoek aan de opstandelingen in het oosten van Libië, weten dat Spanje de Libische Nationale Raad als de enige legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk erkent.

    • Hans Klis