Rutte: privébetalingen van prins voortaan privé

Premier Rutte zal de fractievoorzitters in de Tweede Kamer geen vertrouwelijke informatie meer geven over privébetalingen van leden van het Koninklijk Huis. Dat schrijft premier Rutte vanmorgen in antwoorden op vragen van het Kamerlid Ronald van Raak (SP).

Vorig jaar kreeg de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten dergelijke informatie wel. Alle fractievoorzitters maken deel uit van deze commissie, ook wel de commissie-stiekem genoemd. Zij krijgen hierin vertrouwelijke informatie over het werk van inlichtingendiensten AIVD en MIVD.

In de Tweede Kamer heerst onvrede over de manier waarop het kabinet deze commissie soms gebruikt. Zo gaven de demissionaire premier Balkenende (CDA) en minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) de commissie vorig jaar vertrouwelijke informatie over een betaling van Willem-Alexander en Máxima voor de bouw van hun omstreden vakantievilla in Mozambique. Deze betaling liep via het belastingparadijs Jersey. Door dit in de besloten commissie te melden, konden Kamerleden deze informatie niet gebruiken in debatten over het vakantiehuis. „De commissie-stiekem mag geen dumpplaats zijn voor informatie die de regering onwelgevallig is”, zei Van Raak twee weken geleden.

Rutte stelt nu dat privébetalingen van het Koninklijk Huis privé moeten blijven. „Het openbaar belang is met deze betalingen namelijk niet geraakt.” Ook erkent hij dat de fractievoorzitters in een ongemakkelijke positie gebracht kunnen worden.

Volgens de premier hebben prins en prinses geen voordeel gehaald uit het feit dat de betaling, in 2007, via een belastingparadijs liep. „Het betrof de courtage voor iemand die makelaarsdiensten heeft verricht, niet in opdracht van de Prins en Prinses. De andere betalingen waren niet in een ‘belastingparadijs.”