Rotterdam bezuinigt komende jaren half miljard

De gemeente Rotterdam gaat extra bezuinigingen en daarmee komt het totaalbedrag van de besparingen in de stad de komende jaren op ruim boven de half miljard euro. Dat heeft het college van B&W vanochtend bekend gemaakt.

De extra besparingen lopen op van 180 miljoen in 2012 naar bijna 260 miljoen euro in 2015 en komen bovenop het bedrag van 593 miljoen euro (2011-2015) dat Rotterdam in 2010 voor vier jaar afkondigde. Rotterdam wil honderden miljoenen aan bezuinigingen onder meer vinden in de bijstand. Door de komende jaren aanvragen voor uitkeringen strenger te beoordelen hoopt de gemeente 130 miljoen euro per jaar te besparen. Ook gaan de riool- en afvalstoffenheffingen versneld omhoog, worden vrijwel alle stadswinkels geschrapt en is het plan voor de bouw van een stadsmuseum van tafel. Daarnaast verdwijnen tweeduizend van de dertienduizend banen bij de gemeente en moeten de deelgemeenten meer gaan samenwerken om geld te besparen.

Onze binnenlandredacteur Mark Hoogstad legt vanmiddag in NRC Handelsblad uit waarom Rotterdam zoveel moet bezuinigen:

“Rotterdam (607.000 inwoners, jaarbegroting 4,4 miljard euro) was vorig jaar al de stad met de grootste bezuinigingsopgave van Nederland: 593 miljoen euro in vier jaar. De havenstad telt relatief veel laaggeschoolden en kent mede daardoor een van oudsher hoge werkloosheid. Het aantal bijstandsgerechtigden is inmiddels opgelopen tot 34.671. Voor bijna 7.000 van hen krijgt Rotterdam geen geld meer van het Rijk. De stad ziet zich gedwongen om de eigen financiële reserves aan te spreken.”

PvdA-wethouder Dominic Schrijer van Sociale Zaken stapte halverwege mei op uit protest tegen de mate waarin Rotterdam op de bijstand en armoedebestrijding bezuinigt. Schrijer wilde niet meer dan honderd miljoen aan besparingen voor zijn rekening nemen, waarna het college en zijn eigen fractie het vertrouwen in hem opzegden.

    • Pim van den Dool