Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ron Boszhard mag niet afgebeeld worden als Mladic

De VARAgids mag Ron Boszhard niet afbeelden als de van oorlogsmisdaden verdachte Servische oud-generaal Ratko Mladic.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vanmiddag geoordeeld in de zaak die de TROS-presentator had aangespannen tegen de VARA.

Volgens de rechter heeft Boszhard schade geleden door de LuckyTV-column die in de gids van 4-10 juni 2011 verscheen. Hierin zegt de als Mladic geklede Boszhard onder andere altijd al eens als een oorlogsmisdadiger op de foto te willen staan. De VARA vindt het geoorloofde satire. De boze Boszhard en de TROS stapten naar de rechter. En die stelde Tros en Boszhard vanmiddag in het gelijk:

In het artikel wordt [eiser] met naam en portret geassocieerd met Ratko Mladic.

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam heeft bij vonnis van 16 juni 2011 geoordeeld dat de publicatie van het artikel onrechtmatig is jegens [eiser], onder meer nu zij onnodig grievend is en zij inbreuk maakt op zijn goede naam en reputatie. Er is geen enkele aanleiding de heer [eiser] te associëren met de persoon van Ratko Mladic. Als gevolg hiervan heeft [eiser] schade geleden en dreigt hij verdere schade te lijden.

De VARA moet een rectificatie plaatsen en de proceskosten van de TROS en Boszhard betalen. Dat komt neer op ongeveer vijftienhonderd euro. Bovendien moet de omroep een dwangsom betalen van tienduizend euro voor ‘iedere vanaf 25 juni 2011 te verschijnen aflevering van de VARAGIDS’ als zij niet de rectificatie plaatst. Boszhard eiste vrijdag voor de Amsterdamse rechtbank een rectificatie en 25.000 euro schadevergoeding.

Vooraf verdedigde de VARA zich door te stellen dat bekende Nederlanders over een dikkere huid moeten beschikken dan “de man op straat”, schreef mediaredacteur Bas Kist gisteren in NRC Handelsblad. Maar volgens hem hadden Boszhard en de TROS, gezien eerdere uitspraken, al een grote kans de zaak te winnen. Kist:

“eerdere uitspraken laten zien: er zijn grenzen. Vooral als de satire de persoonlijke integriteit van het slachtoffer ongefundeerd in twijfel trekt of als de betrokkene ongenuanceerd en soms zonder enige aanleiding in verband wordt gebracht met seks of oorlogsmisdaden, wil de rechter nog weleens oordelen dat de satire of karikatuur te ver gaat. Wat dat betreft zijn de voortekenen voor Boszhard en de TROS misschien niet zo ongunstig.”