President Obama roept op tot bestand in Soedan

Noord-Soedan voert bombardementen uit in een grensregio, zo’n 60.000 mensen zijn gevlucht.

De Amerikaanse president Obama heeft de strijdende partijen in Soedan gisteren opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

Het is voor het eerst dat Obama zich rechtstreeks uitspreekt over het oplopende geweld in het grootste Afrikaanse land, dat op 9 juli in twee landen uiteenvalt: Noord-Soedan en Zuid-Soedan. „Een militaire uitweg is niet mogelijk”, zei Obama in een opgenomen radioboodschap.

Er wordt sinds twee weken hevig gevochten tussen het Noord-Soedanese leger en troepen van de Zuid-Soedanese Volksbevrijdingsbeweging (SPLM). Brandpunt van het geweld is Zuid-Kordofan, een Noord-Soedanese grensregio. Het Noord-Soedanese leger voert daar hevige bombardementen uit. Volgens de Verenigde Naties zijn 60.000 mensen op de vlucht geslagen.

De strijdende partijen hebben wegen en vliegvelden afgesloten en humanitaire organisaties mogen het gebied niet in. Obama zei dat hulpverleners onmiddellijk toegang tot het gebied moeten krijgen.

Het geweld neemt toe in de aanloop naar de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan op 9 juli. Het zuiden stemde in januari in een referendum voor afscheiding van Noord-Soedan. Dit referendum was onderdeel van een vredesakkoord dat Noord- en Zuid-Soedan sloten na een burgeroorlog die van 1983 tot 2005 duurde.

De Amerikaanse president liet weten dat degenen die het vredesproces belemmeren daarvoor verantwoordelijk zullen worden gehouden. Ook zei hij dat Soedan de normalisering van zijn banden met de VS op het spel zet en „meer druk en isolatie” riskeert. Soedan staat sinds 1993 op de Amerikaanse lijst van staten die terrorisme bevorderen. (NRC)