pas verschenen

Jacob Haafner: Exotische liefde. Bewerkt door Thomas Rosenboom. Ath., Polak & Van Gennep, 282 blz. € 24,95.

Reisverslag en liefdesverhaal van de 18de-eeuwse klerk en koopman Haafner, die tijdens zijn verblijf in India verliefd werd op een danseres. Passages uit zijn Reize in eenen palanquin zijn gekozen en bewerkt door Thomas Rosenboom.

Dappere Nieuwe Wereld. 21 jonge denkers over de toekomst van Nederland. Van Gennep, 232 blz. € 17,50

Nieuwe generatie publicisten over de stand van het land. Essays over arbeid en zorg, burgerschap en consumentisme, verduurzaming en vergroening. Veel kritiek, maar ook praktische suggesties.

Florence Aubenas: De bodem van de pan. Undercover aan de onderkant van de samenleving. Atlas 222 blz. € 21,95

In navolging van Günther Wallraff (Duitsland) en Barbara Ehrenreich beschrijft journaliste Florence Aubenas haar ervaringen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Goed geschreven en écht gebeurd, aldus Margot Dijkgraaf in Boeken (20-08-10).

Roos Vonk: Menselijke gebreken voor gevorderden. Scriptum Psychologie 199 blz. € 18,95

Korte populair-wetenschappelijke bespiegelingen van hoogleraar sociale psychologie over het menselijk tekort en het moderne ego.

E.P. F. Lynch: Modder van de Somme. De oorlogservaringen van een infanterist in Frankrijk en België, 1916-1919. Dulce et Decorum, 399 blz € 24,90

In toepasselijk modderbruin uitgegeven nieuw deel uit de fraaie Bibliotheek van de Eerste Wereldoorlog van de gespecialiseerde uitgeverij Dulce et decorum. Auteur Lynch was een Australische infanterist. Somme Mud geldt daar al jaren als een klassieker.