Papandreou: ik zal blijven om te vechten - nieuw kabinet vrijdag

RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / GREEK PRIME MINISTER'S OFFICE / Vasileios Filis" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS A handout photo provided by the Greek Prime Minister's Office shows Greek Prime Minister George Papandreou giving a televised address on June 15, 2011 in Athens. Papandreou said on June 15 he would seek a confidence vote as thousands besieged parliament against new austerity cuts and debt-hit Athens teetered on the brink of default. He also said he would reshuffle the government after an offer to the opposition to join the government was apparently spurned by the conservatives. AFP PHOTO / GREEK PRIME MINISTER'S OFFICE / Vasileios Filis De Griekse premier George Papandreou gisteren tijdens een televisietoespraak. Foto AFP / Vasileios Filis

De Griekse premier George Papandreou zegt te zullen vechten om zijn land uit de economische crisis te trekken. Hij riep zijn partijgenoten vanmiddag tijdens een ingelaste bijeenkomst op om op dit “dramatisch moment” de eenheid te bewaren.

Zijn positie werd vandaag met het uur slechter, omdat hij te maken heeft met groeiende weerstand binnen zijn eigen partij. Twee prominente parlementariërs gaven vanochtend hun zetel terug.

De Griekse regering wankelt. Nieuwe verkiezingen en daarmee uitstel van de bezuinigingen en privatiseringen dreigen. Na een mislukte poging gisteren om met de grootste oppositiepartij een regering van nationale eenheid te vormen, zou Papandreou vandaag een nieuw kabinet presenteren.

Update 22.15 De presentatie van het nieuw kabinet is uitgesteld naar morgenochtend, zo liet een woordvoeder vanavond weten.

De gehele Griekse oppositie, van communisten tot conservatieven, is ervan overtuigd dat het land er met de huidige aanpak niet bovenop komt, omdat de staatsschuld verder stijgt. Leden van zijn eigen partij willen dat Papandreou krachtiger pleit voor een Europese aanpak van de schuldencrisis. Papandreou wil door met de bezuinigingen die zijn regering is overeengekomen met IMF, EU en ECB.

    • Bart Hinke