Pakistan arresteert informanten van CIA

Informanten hielpen inlichtingendienst bij de aanval op Bin Laden.

De Pakistaanse inlichtingendienst ISI heeft de eigenaar van het huis opgepakt dat door de CIA werd gehuurd om Osama bin Laden te observeren voorafgaand aan de Amerikaanse inval op 2 mei. De Al-Qaeda-leider kwam daarbij om.

Een westerse functionaris in Pakistan bevestigde een bericht uit The New York Times dat ook vijf van de Pakistaanse informanten die de CIA van inlichtingen over Bin Laden hadden voorzien door de ISI zijn gearresteerd. Een woordvoerder van deze geheime dienst weigerde commentaar.

Over het lot van de CIA-informanten is weinig bekend, maar Amerikaanse overheidsbronnen verklaarden tegenover The New York Times dat CIA-directeur Leon Panetta de kwestie aan de orde heeft gesteld tijdens een bezoek aan Pakistan.

De Amerikaanse minister van Defensie zei dat de arrestatie de harde werkelijkheid is. „Het is de echte wereld, waar we mee om moeten gaan”. Hij zei dat „de meeste regeringen tegen elkaar liegen, soms arresteren ze mensen, soms bespioneren ze ons”.

De banden tussen de VS en Pakistan staan onder druk sinds de Amerikaanse commando-operatie op Pakistaans grondgebied, die een klap betekende voor het imago van de Pakistaanse strijdkrachten. Overheidsfunctionarissen zeiden dat de arrestaties van de informanten slechts een bewijs zijn van de gedeukte verhoudingen tussen beide landen. (AP)