P ittige bonencurry

Drie biertjes, een bak nachos en een portie olijven bestellen in een Spaanse bar? Geen probleem. Toen ik nog op de middelbare school zat volgde ik vijf jaar lang het vak Spaans, en bovenstaande bestelling rolt er nog steeds vloeiend uit. Naast het uit ons hoofd leren van deze essentiële frases, moesten mijn klasgenoten en ik ook regelmatig boeken van Spaanstalige schrijvers lezen.

Ik was in die tijd behoorlijk gecharmeerd van de hongerig makende roman Como agua para chocolate of in het Nederlands, Rode rozen en tortillas, van Laura Esquivel. Dit liefdesverhaal draait grotendeels om eten en koken, en in het boek maken we kennis met Tita, een briljante kok met een bijzondere gave. Ze kan niet alleen fantastisch koken, maar ook haar gevoelens overbrengen via de gerechten die zij maakt, wat niet altijd goed afloopt.

Een voorbeeldje: Wanneer zij diep bedroefd staat te grienen tijdens het bakken van een bruidstaart, voelt iedereen die er van eet zich net zo verdrietig als de kok. Geen gezellige bedoening dus. Wat ik nu ga zeggen klinkt misschien een beetje gek, maar ik denk dat ik ook een klein beetje van deze kracht bezit. Mijn eters zijn bijvoorbeeld altijd erg blij en gelukkig als ik voor ze heb gekookt.

Laatst ontdekte ik dat mijn kookkunsten zelfs een lichamelijke reactie kunnen veroorzaken. Van de curry die ik mijn vaste publiek voorzette, kregen mijn gasten het zo warm dat ze na de eerste hap spontaan gingen zweten. Nu ben ik de beroerdste niet en deel ik mijn gaven graag met anderen. Daarom deze week het recept voor een bonencurry waar je flink van gaat zweten. Succes gegarandeerd.

Voor vier personen:

100 gram witte bonen

100 gram zwarte ogen bonen 100 gram kidneybonen

500 gram tomaten

1 ui

2 rode Spaanse pepers

2 teentjes knoflook

2 eetlepels rode currypasta

2 cm verse gember

2 tl komijnzaad

1 tl garam masala

scheutje plantaardige olie

handje verse koriander en een beetje

Laat de bonen een nachtje weken en kook ze voor gebruik in ongeveer anderhalf uur gaar. Je kunt ook bonen uit blik gebruiken, maar neem dan iets meer dan de bovengenoemde hoeveelheden. Verhit de olie in een grote braadpan en voeg de kruiden toe. Bak op laag vuur gedurende 1 minuut.

Snipper de ui en bak mee tot deze zacht wordt. Rasp de gember en de knoflook, voeg toe en schep een paar keer om. Verwijder dan de zaadlijsten van de pepers en snijd in kleine stukjes. Doe de pepers samen met de currypasta en de in stukjes gesneden tomaten in de braadpan. Voeg een half kopje water toe en laat de saus even pruttelen. Doe de bonen erbij en roer er een handje fijngesneden koriander doorheen.

Laat met de deksel op de pan nog een paar minuten stoven en garneer met koriander.

Stéphanie Versteeg

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.

    • Stéphanie Versteeg