Oprichter Raymond Spanjar vertrekt bij Hyves

Oprichter Raymond Spanjar vertrekt na zeven jaar bij Hyves. Dat maakt hij bekend in zijn boek ‘Van 3 naar 10.000.000 vrienden’ dat vandaag verschijnt. Spanjar vertrekt naar eigen zeggen omdat hij zijn wereldreis wil afmaken.

Hyves, dat Spanjar in 2004 oprichtte met Floris Rost van Tonningen en Koen Kam, werd eind vorig jaar overgenomen door Telegraaf Media Groep voor een bedrag van 53 miljoen euro. In zijn boek maakt Spanjar bekend dat Hyves gewaardeerd werd op 43,7 miljoen, maar dat de sociale netwerksite daarnaast 9,3 miljoen aan liquide middelen ontving bij de overname.

In een interview met de Volkskrant zegt Spanjar dat de reden van zijn vertrek is dat hij na zeven jaar zijn wereldreis wil afmaken. Hij erkent dat het imago van Hyves in de afgelopen jaren veranderd is:

“Hyves is een ander merk dan vijf jaar geleden. Vijf jaar geleden leefde het in elk geval onder een andere groep mensen. Hyves is nu mainstream, niet meer voor de grachtengordel, maar voor Leeuwarden en Almere. Iedereen moest en wilde er bij zijn in 2005, en dat is nu niet meer zo in zekere zin. Het is anders nu.”

Spanjar zegt in het interview dat het hem zorgen baart dat internationale concurrent Facebook steeds meer terrein wint in Nederland. Toch zegt hij dat de statistieken nog altijd bewijzen dat het heel goed gaat met Hyves. “Ik vind het wel jammer dat we niet trotser zijn op Hyves. Een klein land met zestien miljoen mensen houdt stand tegen Facebook, dat bijna de hele wereld domineert. Dat is toch verschrikkelijk gaaf?’

    • Pim van den Dool