Ook wolf leeft zich in mens in

Wolven weten van welke menselijke verzorger ze het meest kunnen verwachten.

Dat dit vermogen niet is voorbehouden aan de hond, blijkt uit experimenten van Amerikaanse psychologen van de University of Florida, waarin de dieren moesten ‘bedelen’ om voedsel. Het onderzoek is vorige week online gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Learning & Behaviour. Het idee was dat honden dat begrip verworven hadden na hun domesticatie uit wilde wolven. Maar ook wolven kunnen het al, hoewel niet zo goed als honden die bij mensen in huis wonen. In de proeven moesten de dieren kiezen of zij de aandacht zouden vragen van een onderzoeker die naar hen kijkt, of van een geblindeerde onderzoeker. Die stond met de rug naar de dieren gekeerd, of had bijvoorbeeld een emmer over zijn hoofd. Huisdierhonden presteerden beter dan kennelhonden en tamme wolven, maar de onderzoekers vonden geen fundamenteel verschil tussen het inlevingsvermogen (de zogeheten theory of mind) van honden en hun voorouders, de wolven. (NRC)