‘Nederlandse diplomaten tijdelijk ontvoerd in Libanon’

Twee Nederlandse diplomaten zijn twee weken geleden tijdelijk ontvoerd door een nog onbekende groep in Noord-Libanon, nabij de stad Baalbek (kaart). Het duo is vervolgens naar Syrië meegevoerd en daar uiteindelijk vrijgelaten, zo zegt de Libanese website Naharnet.

De Nederlandse diplomaten, die volgens de website in Damascus zijn gestationeerd, werden na hun aanhouding door de gewapende groep in geblindeerde terreinwagens geplaatst en via een sluipweg terug Syrië binnengereden. Dat land verkeert momenteel in chaos met anti-regeringsopstanden in verschillende steden.

Baalbek is een van de hoofdkwartieren van de Libanese Hezbollah-beweging, die nauwe banden met Syrië en Iran heeft. Het is onduidelijk of die groep iets met de ontvoering te maken heeft.

Volgens Thomas Erdbrink, NRC-correspondent in Iran, zorgde de ontvoering van de Nederlanders voor zorgen binnen internationale diplomatieke kringen.

“Libanon heeft een lange geschiedenis van ontvoeringen. Tijdens de burgeroorlog tussen 1975 en 1990 werden tientallen buitenlanders ontvoerd. Daarnaast laat de connectie tussen de ontvoerders en Syrië zien dat de regering van dat land in de toekomst ontvoeringen van Westerse diplomaten als wapen tegen internationale druk over het Syrische mensenrechtenbeleid kan gebruiken.”

Libanon is relatief rustig gebleven tijdens de Arabische opstanden, maar in maart werden er toeristen uit Estland in hetzelfde gebied ontvoerd en was er een dodelijke bomaanslag gericht tegen vertegenwoordigers van de Verenigde Naties.

Ministerie bevestigt ontvoering

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt tegenover Erdbrink desgevraagd dat er twee diplomaten ontvoerd zijn: de defensie-attaché en zijn assistent. Beiden werken op de Nederlandse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus.

Op 24 mei zijn de twee aangehouden door het wat de woordvoerder omschrijft als “een lokale stam”. De diplomaten waren in het noorden van Libanon om daar “de situatie te observeren. Daar is niets geheims aan en dit was aangemeld bij de Libanese autoriteiten.’’ Het ministerie wil niet spreken van een ontvoering, maar zegt dat de twee een halve dag “staande zijn gehouden en tegen hun wil naar Syrië gebracht’”.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft na de aanhouding contact gezocht met Syrische en Libanese autoriteiten, waarop het ambassadepersoneel is teruggebracht naar Libanon en is afgezet op dezelfde plaats waar ze staande waren gehouden.

De woordvoerder onderstreept dat er geen contact is geweest met de Hezbollah, die in dat gebied heer en meester is.
Op de vraag of voor het gebied in het noorden van Libanon een negatief reisadvies geldt, antwoordde de woordvoerder: “Het is geen geheim dat dit geen plek is om op vakantie te gaan.”

    • Peter Zantingh