Muziek voor fantasten

Scene uit de film Big Fish (2003) FOTO: Columbia TriStar Films

Big Fish (Tim Burton, 2003)Net 5, 20.30-23.05 uur

Regisseur Tim Burton werkt al 25 jaar samen met componist Danny Elfman. Onlangs werd dit gevierd met een luxe boxset in een gelimiteerde oplage: The Danny Elfman & Tim Burton 25th Anniversary Music Box. In de als een oude zoötroop vormgegeven box van 500 dollar zitten zestien cd’s met de muziek die Elfman voor dertien films van Burton schreef, een boek van 260 pagina’s, en een dvd waarop Burton en Elfman praten over hun samenwerking.

Die begon in 1985 met Pee-wee’s Big Adventure, toen Elfman nog als frontman van punkband Oingo Boingo de kost verdiende, en loopt door tot vorig jaar, toen Burtons versie van Alice in Wonderland uitkwam. Elfman schreef ook muziek voor Spider-Man, Batman en de herkenningsmelodie van The Simpsons.

Elfmans muziek is een mengelmoes van stijlen: van de balletten van Tsjaikovski tot uitzinnige pop. De composities zijn even rijk aan magie en verbeeldingskracht als Burtons uitbundige universum. Hij schetst een muzikale wereld waarin vaak verwondering is te horen. Onorthodox georkestreerde, maar sterke melodieën sleuren de kijker dieper in de wondere wereld die Burton op het doek tovert.

Zoals in Big Fish, een bijzonder fraai vormgegeven film over een charmante handelsreiziger (Albert Finney en in de flashbacks Ewan McGregor) die tot ongenoegen van zijn zoon (Billy Crudup) altijd sterke verhalen vertelt. Wat is er nou precies van waar?

André Waardenburg

    • André Waardenburg