Militair bij training overleden

De militair is mogelijk doodgeslagen zegt militaire vakbond AFMP.

Een 20-jarige militair die dinsdag overleed na een bloeding in zijn hoofd, is mogelijk doodgeslagen. Dat meldt de militaire vakbond AFMP. De infanterist kreeg vorige week woensdag tijdens een zelfverdedigingstraining in Weert klappen, onder andere op zijn hoofd. Anderhalf uur daarna werd hij onwel en moest hij in Maastricht geopereerd worden aan een bloeding in zijn hoofd. Hij is vervolgens in coma gehouden, maar eergisteren toch bezweken.

Defensie gaat zijn dood onderzoeken. „We willen weten hoe een schijnbaar gezonde jonge militair heeft kunnen overlijden na een training”, aldus een woordvoerder van de landmacht. „Het is niet duidelijk of er een verband is.” Er zijn twaalf rechercheurs van de marechaussee op de zaak gezet en ook de arbeidsinspectie is bij het onderzoek betrokken.

De zelfverdedigingsoefening waar de militair aan meedeed is onderdeel van een parcours dat hij moest afleggen voor zijn opleiding bij de Luchtmobiele Brigade. De vakbond heeft een anonieme tip gekregen dat het er tijdens de zelfverdedigingstraining ongekend hard aan toe ging.

Volgens de woordvoerder dragen de militairen tijdens de bewuste oefening hoofdbescherming, een bit en bokshandschoenen. Ook is er altijd toezicht aanwezig. (NRC)