Makelaar Harry Mens verdachte

In de vastgoedfraudezaak loopt er ook een onderzoek naar Harry Mens, makelaar en presentator van het televisieprogramma Business Class. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag laten weten. Mens was al vaker genoemd in de vastgoedfraudezaak.

De makelaar uit Lisse wordt verdacht van het sturen van een valse factuur in het bouwproject Solaris, een van de Bouwfonds-projecten die een rol spelen in het Klimop-onderzoek naar fraude in de vastgoedsector. Volgens het OM heeft hoofdverdachte Jan van V. als directeur van Bouwfonds privé miljoenen verdiend aan het bouwproject Solaris.

Volgens justitie verdiende Mens ook anderhalf miljoen gulden aan dit project, maar heeft hij hier nooit werk voor verricht. De makelaar heeft altijd gezegd hij wel degelijk werkzaamheden heeft verricht voor de betaling. Het betrof volgens hem bemiddeling.

Advocaat Gerard Spong zegt dat het onderzoek naar Harry Mens inmiddels is afgerond en dat hij wacht op een beslissing van het Openbaar Ministerie. Er zijn drie mogelijkheden. De zaak wordt geseponeerd, geschikt of justitie gaat Mens vervolgens. Spong verwacht – „met alle mitsen en maren” – dat Mens waarschijnlijk een schikking krijgt aangeboden. „Maar ik verwacht voor september geen beslissing. Iedereen ligt nu aan de Costa Brava.”

Op de zitting vanochtend werd tevens duidelijk dat er ten minste nog twee andere strafzaken zijn voortgekomen uit het onderzoek naar fraude in de vastgoedwereld. Een van de verdachten in die onderzoeken is de Limburgse vastgoedhandelaar Harry M. Waar hij precies van wordt verdacht wil zijn advocaat niet zeggen, maar hij speelt vermoedelijk een rol bij de omkoping van een voormalig directeur van het Philips-pensioenfonds.

Vanochtend werd ook bekend dat Nico Vijsma, een van de hoofdverdachten in de zaak, terminaal ziek is. Vijsma is onlangs geopereerd en zijn advocaat heeft aan de rechtbank gevraagd om zijn zaak aan te houden.