‘Machtige Pakistaanse legerchef vecht voor zijn baan’

Kayani (in het midden) tijdens een ontmoeting met het Pakistaanse kabinet op 11 juni. Foto AFP / Aamir Qureshi

Generaal Ashfaq Parvez Kayani, de chef van het Pakistaanse leger en daarmee de machtigste man van het land, vecht voor zijn baan vanwege onvrede binnen het leger over de Amerikaanse operatie tegen Bin Laden op Pakistaans grondgebied. Dat meldt The New York Times.

De Amerikaanse krant schrijft op basis van Pakistaanse en Amerikaanse regerings- en legerfunctionarissen dat een groot aantal topgeneraals en officieren zeer ongelukkig is met de innige band die Kayani onderhoudt met het Amerikaanse leger. Twee goed ingevoerde bronnen zeggen in The New York Times dat zelfs een machtsovername binnen het leger niet uitgesloten is.

De Verenigde Staten voerden op 2 mei een succesvolle militaire operatie uit op Pakistaans grondgebied en wisten daarbij terroristenleider Osama bin Laden te doden. De unilaterale actie, waarvan Pakistan niets zei te weten, leidde tot veel binnenlandse kritiek op het Pakistaanse leger. Generaal Kayani zou de afgelopen weken legerbases door heel Pakistan hebben bezocht om zich opnieuw te verzekeren van de steun van de gewone soldaten.

Een voorbeeld van een mogelijk meer anti-Amerikaans beleid door Kayani was het nieuws van gisteren dat Pakistan vijf informanten heeft gearresteerd die de CIA van tips zouden hebben voorzien over de verblijfplaats van Bin Laden. Onder de arrestanten zou een majoor uit het Pakistaanse leger zijn.

    • Pim van den Dool