Kruijswijk boekt eerste profzege in bergrit Ronde van Zwitserland

Steven Kruijswijk heeft vandaag de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De 24-jarige Nuenenaar van Rabobank kwam solo boven in het Liechtensteinse Malbun.

Op tien seconden kwam Levi Leipheimer als tweede aan, voor Damiano Cunego en Kruijswijks ploeggenoot Bauke Mollema. Cunego blijft de leider in het klassement. Mollema en Kruijswijk completeren de topdrie met nog drie etappe’s te gaan.

De talentvolle klimmer Kruijswijk boekte zijn eerste profzege. In de afgelopen Ronde van Italië schitterde hij op de flanken van gevreesde reuzen als de Monte Zoncolan, Passo di Giau, Fedaia of Colle delle Finestre. Hij doet niet mee aan de Ronde van Frankrijk.

In de vierdaagse koers Route du Sud in Zuid-Frankrijk was ook Nederlands succes. De openingsetappe werd gewonnen door Stefan van Dijk van de Belgische ploeg Willems-Accent.

Soler zwaargewond bij valpartij

De Colombiaan Juan Mauricio Soler raakte zwaargewond geraakt bij een val na 33 kilometer in de etappe in de Ronde van Zwitserland. Hij is met een helikopter naar een ziekenhuis in Sankt Gallen vervoerd. Daar werd een ernstig hersentrauma en zwelling van de hersenen geconstateerd.

Movistar meldt dat de onfortuinlijke Colombiaan ook meerdere breuken en bloeduitstortingen heeft opgelopen. De 28-jarige renner moet voorlopig op de intensive care blijven. Soler won zondag de tweede etappe in de Ronde van Zwitserland en pakte ook de leiderstrui die hij een dag later kwijtraakte aan Damiano Cunego. Op het moment van zijn val stond hij tweede in het algemeen klassement.

Bij de valpartij van Soler raakte ook een aantal toeschouwers gewond. De koers werd daarop enige tijd geneutraliseerd om ambulances de gelegenheid te geven de gewonden af te voeren.

    • Bart Hinke