Kortkolom kunst

Anton Corbijn wint prijs Bernhardfonds

amsterdam. Anton Corbijn heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 gewonnen. De fotograaf en filmmaker wint 75.000 euro en een cultuurfonds op naam met dezelfde waarde. Corbijn (56) krijgt de onderscheiding omdat hij volgens het fonds een belangrijke beeldmaker” van de populaire cultuur is en een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en art directors. Corbijn maakt veel portretten van muzikanten en andere kunstenaars. Volgende week opent van hem een expositie in het Amsterdamse fotomuseum FOAM. (Novum)

Werk Ensor gestolen uit Gemeentemuseum

den haag. Het Gemeentemuseum in Den Haag mist sinds vrijdag een tekening van James Ensor. Het werk van de Belgische schilder maakte deel uit van de tentoonstelling James Ensor, Universum van een fantast, die tot maandag te zien was. Het museum merkte de vermissing van de tekening, getiteld Triomf van de dood (1887), vrijdag op. Met 17 bij 22 centimeter is het werk niet veel groter dan een ansichtkaart. Of het gestolen is, kan de woordvoerder van het museum niet zeggen. „Het is verdwenen, maar wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Er zijn verschillende scenario’s denkbaar.” Er is aangifte gedaan en de zaak is in behandeling bij de politie. De tekening van Ensor (1860-1949) was te leen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. „Dat de tekening niet van ons is, maar een bruikleen, maakt het des te vervelender”, aldus de woordvoerder. Het kunstwerk was verzekerd voor 100.000 euro, maar de daadwerkelijke waarde is volgens de woordvoerder moeilijk te bepalen. (NRC)

Wim Delvoye verkoopt zijn kasteel in Melle

rotterdam. De Belgische kunstenaar Wim Delvoye wil af van zijn kasteel De Bueren in het dorp Melle, vlakbij Gent. Zijn plan om op zijn kasteeldomein een sculpturenpark in te richten, heeft hij na drie jaar strijd met de lokale overheden opgegeven. Delvoye kocht De Bueren in mei 2008 en begon direct met de restauratie van het vervallen landgoed. Zo liet hij de slotgracht uitbaggeren en verving hij de ruiten door dubbel glas. Maar omdat het zestien hectare grote landgoed beschermd is, was hij gebonden aan strenge regels. Intussen heeft de kunstenaar al 60.000 euro aan boetes gekregen. (NRC)