Kortkolom economie

Irritatie in Europa over Russisch importverbod

Rotterdam. De Europese Unie is uitermate ontstemd dat Rusland de grens nog steeds gesloten houdt voor Europese groenten. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie gisteren laten weten. Rusland houdt de grens voor Europese groenten dicht sinds de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland die aan 37 mensen het leven heeft gekost en ruim drieduizend mensen heeft besmet. Onderzoek heeft uitgewezen dat zaden van kiemgroenten de bron zijn geweest. Eind vorige week beloofde president Medvedev van Rusland dat het importverbod snel zou worden opgeheven, nu de bron bekend was. Maar dat is tot op heden niet gebeurd. Ook staatssecretaris Bleker (CDA) van Landbouw toonde zich gisteren in de Kamer geïrriteerd over de Russische opstelling. „Iedere dag vertraging kost de sector een paar miljoen”, aldus Bleker. (NRC)

Gerecht EU verlaagt boetes bierkartel

Rotterdam. Het Gerecht van de Europese Unie in Luxemburg heeft vanmorgen de boetes die de Europese Commissie in 2007 aan Heineken en Bavaria had opgelegd wegens verboden prijsafspraken met circa 10 procent verlaagd. De brouwers waren naar het Gerecht gestapt omdat er volgens hen geen sprake was geweest van prijscoördinatie, maar van „normaal brancheoverleg”. Hun bezwaren werden voor een klein deel gehonoreerd. Het Gerecht verlaagde de boete voor Heineken van 219,3 miljoen euro naar 198 miljoen, en die voor Bavaria van 22,8 naar 20,7 miljoen. Over het beroep dat Grolsch aantekende tegen de opgelegde boete (31,7 miljoen euro) heeft het Gerecht nog niet beslist. (NRC)

Meer omzet winkels door hogere prijzen

Rotterdam.De omzet van de Nederlandse detailhandel is in april met 3,4 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging komt voornamelijk door een stijging van de prijzen met 2,5 procent. Het volume groeide met bijna 1 procent. Vooral supermarkten zagen hun omzetten groeien, met 6,2 procent . Ook de winkels in huishoudelijke artikelen noteerden een groei van de omzet. Textielsupermarkten, winkels in woninginrichtingartikelen en winkels in consumentenelektronica zagen de omzet daarentegen dalen ten opzichte van een jaar eerder. Detailhandel via internet noteerde in april een omzetgroei van bijna 2 procent. De tankstations behaalden, vooral door prijsstijgingen, 7,1 procent meer omzet. (Novum)