Kortkolom buitenland

Al-Qaeda: al-Zawahiri opvolger van Bin Laden

Kairo. De Egyptenaar Ayman al-Zawahiri zal Osama bin Laden opvolgen als leider van Al-Qaeda. Dat maakte de islamitische terreurorganisatie gisteren bekend. Al-Zawahiri was lange tijd de nummer twee van Al-Qaeda en werkte decennialang samen met Bin Laden, die op 2 mei werd gedood in Pakistan. Al-Zawahiri werd geboren in een rijke, conservatieve familie in Kairo en is opgeleid als arts. Hij wordt gezien als het brein achter zelfmoordaanslagen door Al-Qaeda en de vorming van een structuur van onafhankelijke terreurcellen. Al-Zawahiri zei eerder deze maand in een gefilmde lofrede voor Bin Laden dat Amerika nieuwe aanvallen van moslims kan verwachten. (AP)

Tsjechië werkt niet mee aan raketschild VS

Praag. De Tsjechische regering doet niet langer mee aan plannen voor een Amerikaans raketafweersysteem in het land. Tsjechië is ontevreden over zijn afnemende rol in het project, zei de Tsjechische minister van Defensie Alexander Vondra gisteren. Het raketafweersysteem was een voorstel van de Amerikaanse president Obama, nadat een eerder plan voor een uitgebreid raketschild van zijn voorganger Bush op te veel weerstand stuitte van Rusland. Binnen het nieuwe plan zou Tsjechië een radarsysteem krijgen om in een vroeg stadium rakketen te traceren gericht op bondgenoten van de NAVO. (AP)

Duitse politica raakt doctorstitel kwijt

Rotterdam. De universiteit van Heidelberg heeft de Duitse liberale politica Silvana Koch-Mehrin haar doctorstitel ontnomen omdat haar proefschrift „voor een substantieel deel uit plagiaat bestaat”. Dat maakte de universiteit gisteren bekend. Vanwege de affaire legde Koch-Mehrin vorige maand het vicevoorzitterschap van het Europees Parlement neer. Koch-Mehrin is dit jaar de tweede Duitse politicus van naam die de doctorstitel kwijtraakt. Eerder stapte Karl-Theodor zu Guttenberg op als minister van Defensie. Koch-Mehrin promoveerde elf jaar geleden op de Latijnse Muntunie van eind negentiende eeuw. (NRC)

Rantsoen elektriciteit ingevoerd in Venezuela

Caracas. Venezuela zal snel beginnen met het rantsoeneren van elektriciteit in meerdere deelstaten. Dit moet een oplossing bieden voor de herhaalde stroomuitvallen in Venezuela, zo heeft de minister voor Energie gisteren gezegd. Met geplande stroomuitvallen, waarvan burgers van tevoren op de hoogte worden gesteld, wil de overheid energie besparen. Het elektriciteitsnet van Venezuela is overbelast geraakt door de groeiende vraag naar energie. Eerder deze week hebben de inwoners van Venezuela te horen gekregen dat ze hun energieverbruik met 10 procent moeten terugbrengen. Voor het teveel aan stroom dat ze gebruiken worden boetes opgelegd. (AP)

Zaak bloeddiamant eindigt in vrijspraak

Johannesburg. Jeremy Ratcliffe, een prominente Zuid-Afrikaanse zakenman, is gisteren onschuldig verklaard in een geruchtmakende zaak over het bezit van bloeddiamanten. Ratcliffe, oud-hoofd van het Nelson Mandela Kinderfonds, kreeg de diamanten van topmodel Naomi Campbell, die ze op haar beurt had gekregen van Charles Taylor, de toenmalige president van Liberia. Het bezit van ruwe diamanten is in Zuid-Afrika verboden omdat zulke diamanten in veel gevallen uit conflictgebieden als Congo of Sierra Leone komen. Ratcliffe werd vrijgesproken: hij was zich niet van de strafbaarheid van diamantbezit bewust en heeft de diamanten uit eigen beweging aan de autoriteiten overgedragen. (AP)