Kortkolom binnenland

Voorstel Prorail: registratieplicht koper

Rotterdam. Aanbieders van koper moeten zich legitimeren tegenover metaalhandelaren. Dat stelt spoorbeheerder Prorail voor in de strijd tegen koperdiefstal op het spoor. Het aantal koperdiefstallen in 2010 bedroeg 388. In 2009 waren dat er nog 142: een stijging van 173 procent. De kosten van koperroof in 2010 liepen op tot 13 miljoen euro, geld dat besteed wordt aan schadeherstel, aanschaf van nieuw koper en preventiemaatregelen. Koper is nodig voor het aansturen van onder meer seinen en wissels. Diefstal leidt dus tot vertragingen, zoals gisteren op het traject tussen Breda en Roosendaal waar voor de tweede dag op rij koper werd ontvreemd. ProRail zoekt naar alternatieven voor koper, zoals het goedkopere aluminium. (NRC)

Betogers Greenpeace na twee weken vrij

Rotterdam. Drie Nederlandse actievoerders van Greenpeace die sinds 4 juni vastzaten op Groenland zijn vandaag en gisteren vrijgelaten. Ook vijftien buitenlandse actievoerders worden vrijgelaten. De groep bezette een boorplatform van het Schotse bedrijf Cairn Energy voor de kust van Groenland. Volgens de actievoerders neemt het bedrijf niet genoeg maatregelen om een ramp te voorkomen zoals die in de Golf van Mexico in 2010. Greenpeace eist dat Cairn Energy het calamiteitenplan openbaar maakt, maar het bedrijf weigert. „Alle rapporten wijzen erop dat het vrijwel onmogelijk is om een eventueel olielek te dichten”, zegt de vrijgelaten actievoerder Rolf Schipper. Op 2 augustus moeten de actievoerders verschijnen voor de rechter in de Groenlandse hoofdstad Nuuk. (NRC)

Tien verkrachtingen, tienmaal volle straf

Den Haag. De PVV pleit voor een zogenoemd „cumulatief strafstelsel” in Nederland. Iemand die tien verkrachtingen heeft gepleegd, moet daar tien keer volledig voor worden gestraft, zegt PVV-Kamerlid Lilian Helder. Nu kan iemand hiervoor de maximale straf voor verkrachting krijgen (12 jaar celstraf), plus eenderde. De PVV wil de „meerdaadse samenloop” uit het wetboek schrappen. Aanleiding voor Helders pleidooi is de strafzaak tegen Robert M., die ontucht zou hebben gepleegd met tientallen kinderen in Amsterdamse kinderdagverblijven. (NRC)

Burgemeester treedt af na negatieve publiciteit

Rotterdam. Burgemeester van Schiedam Wilma Verver (VVD) heeft gisteren haar ontslag ingediend. Aanleiding voor het besluit is de „aanhoudende negatieve publiciteit” over haar persoon en haar functioneren, schrijft zij in een brief aan de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland. Verver kwam in opspraak door berichten dat ze zich schuldig zou hebben gemaakt aan ambtsmisbruik in een privéconflict met een lokale aannemer. Eind vorige maand ging Verver al met verlof, in afwachting van de uitkomsten van een integriteitsonderzoek naar mogelijk machtsmisbruik. Dat onderzoek is naar verwachting eind deze maand afgerond. (NRC)

Evacuatie in Utrecht om verdachte auto

Utrecht. De politie heeft gistermiddag bewoners van 45 huizen aan het Aakplein in Utrecht geëvacueerd, nadat gevreesd werd dat een auto op het plein explosieven zou bevatten. Na urenlang onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) gaf de politie aan het begin van de avond sein veilig en keerden de bewoners terug naar huis. De politie had de auto in het vizier na eigen onderzoek. „De bedreiging was zo groot”, aldus een woordvoerder, „dat het onverstandig was de EOD er niet bij te halen.” De politie doet verder geen inhoudelijke mededelingen. (NRC)