Kort nieuws

Libië wordt Fransen en Britten te duur

Rotterdam. - Nu de Libische leider Moammar Gaddafi taai verzet biedt, wordt de vraag onontkoombaar: hebben de Europese landen geld genoeg om de NAVO-acties tegen Libië te blijven betalen, nu bijna iedereen moet bezuinigen? „Als we het langer dan zes maanden doen, zullen we opnieuw prioriteiten moeten stellen”, zei de Britse admiraal Mark Stanhope deze week. Hij wees op de grote al doorgevoerde bezuinigingen op de defensiebegroting van het Verenigd Koninkrijk. Maandag had zijn Franse collega, generaal Stéphane Abrial, gezegd: „Als de operaties nog lang doorgaan, wordt de vraag dringend of we wel voldoende middelen hebben.” Landen met een kleinere defensie voelen de pijn al. Noorwegen heeft vrijdag aangekondigd dat het per 1 augustus zijn zes F-16’s terughaalt. De Nederlandse minister van Defensie Hans Hillen heeft ook gewaarschuwd dat het geld over drie maanden op is. (NRC)

Lees meer over Libië op pag. 3

Ryanair moet kosten in reclame melden

Rotterdam. - Luchtvaartmaatschappij Ryanair is door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt. Het bedrijf moet voortaan in advertenties melden dat bovenop de ticketprijs nog administratiekosten komen. Ryanair heeft bij het adverteren van een ticketprijs niet vermeld dat de consument extra kosten moet betalen bij het gebruik van een creditcard. Volgens de commissie gaat het over niet te vermijden kosten voor de klant. Daarom moet de Ryanair ze vermelden in advertenties. (NRC)

Jack de Vries directie communicatiebureau

Rotterdam - . Oud-staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) wordt lid van de directie van de Nederlandse vestiging van het internationale communicatiebureau Hill & Knowlton. De Vries gaat bedrijven adviseren over hun communicatiestrategie en aan crisismanagement doen. De Vries moest vorig jaar opstappen als staatssecretaris vanwege een buitenechtelijke affaire met een ondergeschikte. (NRC)

Compromis muziek in Brusselse metro

Brussel. - In de Brusselse metrostations moet voortaan zowel Nederlandstalige als Franse muziek te horen zijn. Dat heeft het ov-bedrijf gisteren besloten na klachten dat wel Franstalige maar geen Nederlandstalige muziek werd gedraaid. (AP)