Kabinet neemt afstand van de multiculturele samenleving

Het kabinet neemt afstand van de multiculturele samenleving, het integratiebeleid gaat op de schop en wordt strenger.

Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet deelt de maatschappelijke onvrede die bestaat over de multiculturele samenleving, gaat hij verder. In het integratiebeleid komen de Nederlandse samenleving en de Nederlandse waarden meer centraal te staan. “Met deze koerswijziging neemt het kabinet afstand van het relativisme dat besloten ligt in het model van de multiculturele samenleving.”

In het nieuwe integratiebeleid moeten de waarden van de Nederlandse samenleving centraal staan, schrijft minister Donner. Daarbij mogen eisen worden gesteld aan immigranten. Zij moeten er zelf voor zorgen dat zij de Nederlandse taal leren en vaardigheden opdoen om zich in de Nederlandse samenleving te kunnen handhaven.

De minister vindt een meer verplichtend integratiebeleid gerechtvaardigd omdat de overheid ook eisen stelt aan de eigen burgers. Het is bovendien nodig “omdat anders de samenleving geleidelijk uit elkaar groeit, burgers langs elkaar heen gaan leven en uiteindelijk niemand zich meer thuis voelt in Nederland.”

Volgens Sheila Kamerman, integratieredacteur bij NRC Handelsblad, komt de brief niet onverwacht gezien de lijn die het kabinet voert ten opzichte van het integratiebeleid.

“Het kabinet wil dat de druk om te integreren niet meer vanuit de samenleving komt, maar vanuit de migrant zelf. Deze lijn is al door het vorige kabinet uitgezet, maar Rutte I is nog iets strenger.”

PvdA-leider Job Cohen noemt de brief van Donner aan de Tweede Kamer een “historische vergissing”, meldt de NOS. Volgens hem krijgt Nederland hier “over een aantal jaar de rekening van gepresenteerd.””