Jan Olde Riekerink vertrekt bij Ajax

Jan Olde Riekerink, hoofd van de jeugdopleiding bij Ajax, heeft zijn contract per 1 juli laten afkopen. De oefenmeester had nog een verbintenis tot 2013 maar zag geen toekomst meer bij de Amsterdamse club. Olde Riekerink (48) paste niet in de plannen van Johan Cruijff. „Van de oude raad van commissarissen en de directie hoefde ik niet weg, maar er was voor mij een onwerkbare situatie ontstaan”, verklaart de opleider zijn vertrek.

Hoewel de nieuwe RvC nog niet is geïnstalleerd en er ook nog geen opvolger van algemeen directeur Rik van den Boog werd aangetrokken, constateerde Olde Riekerink dat de gesprekken met (jeugd)trainers voor volgend seizoen achter zijn rug om werden gevoerd. Zij werden meestal geleid door Dennis Bergkamp en Wim Jonk die volgens Cruijff samen met hoofdtrainer Frank de Boer het technische hart van Ajax moeten vormen. Olde Riekerink: „De situatie was onhoudbaar. Ik ben ook niet betrokken geweest bij het overleg met De Boer. Mijn vertrek werd onafwendbaar. Daar is een lang proces aan vooraf gegaan. Maar de club heeft beslist dat er een andere lijn moet worden gevolgd.”

Olde Riekerink was in totaal elf jaar werkzaam bij Ajax. Hij trainde jeugdteams, werd kampioen met Jong Ajax en bereikte een jaar later met dat team de halve finale van de KNVB-beker. Sinds juli 2007 was hij het hoofd van de jeugdopleiding van Ajax.

De Amsterdamse club werd afgelopen seizoen kampioen met een ploeg die voor 80 procent bestond uit zelf opgeleide spelers, maar Cruijff vindt dat jeugdtrainers van de befaamde voetbalschool te veel bezig zijn met het streven naar eigen succes dan met spelers individueel beter maken. Hij liet een rapport schrijven met ideeën hoe het anders moet.

Olde Riekerink concludeerde eerder dat driekwart van Cruijffs opvattingen al worden uitgevoerd. „Het is jammer dat ik Johan dit nooit heb kunnen uitleggen. Ik heb hem nog steeds niet gesproken.”