Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Jack de Vries mag voorlopig nog niet lobbyen bij Defensie

Jack de Vries (C), State Secretary of Defense for the Netherlands, talks with a Dutch soldier as he visits a camp where soldiers from his country are undergoing jungle training at Pikin Saron, near Paramaribo March 23, 2010. De Vries is on a three-day visit to Suriname. REUTERS/Ranu Abhelakh (SURINAME - Tags: MILITARY POLITICS)
Jack de Vries (C), State Secretary of Defense for the Netherlands, talks with a Dutch soldier as he visits a camp where soldiers from his country are undergoing jungle training at Pikin Saron, near Paramaribo March 23, 2010. De Vries is on a three-day visit to Suriname. REUTERS/Ranu Abhelakh (SURINAME - Tags: MILITARY POLITICS) Jack de Vries in maart 2010 als staatssecretaris van Defensie op werkbezoek bij militairen in Suriname. Foto Reuters / Ranu Abhelakh

Jack de Vries kan in zijn nieuwe functie bij pr-bureau Hill & Knowlton niet lobbyen bij Defensie. Dat blijkt uit een gedragsregel bij het ministerie, die voorschrijft dat oud-bewindspersonen twee jaar lang niet aanvaard mogen worden als contactpersoon in het bedrijfsleven.

Oud-staatssecretaris van Defensie Jack de Vries wordt lobbyist bij het kantoor dat de JSF vertegenwoordigt, zo werd gisteren bekend. Het kabinet wil geen regels maken voor het gebruik van vertrouwelijke informatie door bewindslieden uit hun ambtsperiode, ondanks de kritiek en de bijvoorbeeld wel strenge regelgeving in Washington en Brussel.

Maar één uitzondering is er wel: Defensie. Vanwege de grote financiële en strategische belangen mag het ministerie oud-bewindspersonen vanaf het einde van hun dienstverband twee jaar lang “niet aanvaarden” als gesprekspartner “van of namens het bedrijfsleven”.

De woordvoerder van het ministerie wist dit niet, zei hij vanochtend. “Maar dan wijzen we De Vries daar zeker op. Bel over twee jaar maar terug.” Tegenover ANP bevestigt Defensie vanavond het bestaan van de regel.

Kende De Vries zelf de regel eigenlijk? Hij wilde het vanochtend niet zeggen, schrijft parlementair redacteur Freek Staps vandaag in NRC Handelsblad.

“Ik ben er juist om de weg te wijzen”, zo reageert De Vries. “Of juist ik degene zal zijn die straks met Defensie belt, weet ik nog niet.” Maar, voegt hij toe: “Ik zie zelf geen bezwaren of problemen.”

Hill & Knowlton zelf is zeer streng. Zijn werknemers moeten zich volgens de gedragscode “behoorlijk” opstellen tegenover vorige werkgevers en de lobbyist is verplicht “volledige openheid” te geven aan de nieuwe werkgever en “de uitdrukkelijke toestemming van de betrokken partijen”.

Defensie heeft nog niets gehoord van het lobbykantoor, en De Vries begint deze maand al. “Voor ons is het een minder groot punt dan voor journalisten”, zegt Heijnen van Hill & Knowlton. “Wij hebben Jack gevraagd vanwege zijn kwaliteiten, niet vanwege onze klanten.”