Integere film over digitale kinderlokker

scene uit de film Trust (2010) FOTO: Benelux Film
scene uit de film Trust (2010) FOTO: Benelux Film

Trust

Regie: David Schwimmer. Met: Clive Owen, Catherine Keener, Liana Liberato. In: 6 bioscopen. ****

Ze is 13, volleygirl13, zoals haar chatnaam luidt. Ze vindt het heerlijk om online te zijn en de hele dag te kletsen met haar vriendinnen en andere volleyballiefhebbers uit heel Amerika. En dan is ze 14, maar nog steeds een kind, zoals ze haar verjaardag viert met een papieren hoedje, de veel te dure MacBook Pro die ze van haar vader cadeau krijgt en haar nog best wel brave sexy jurkje dat haar broer cadeau doet.

Maar Trust is geen film over een heel gewoon Amerikaans meisje, maar over hoe er van zo’n heel gewoon meisje seksueel misbruik kan worden gemaakt. Annie, want zo heet volleygirl13 in het dagelijkse leven, valt – langzaam, glibberig, griezelig gemakkelijk – ten prooi aan die lieve begrijpende leeftijdsgenoot die niet helemaal precies is wie hij zegt te zijn. En hoe het zich verder ontwikkelt, is voor een buitenstaander even voorspelbaar als gruwelijk. Hoe cybervriendje chRLeeCA Annie’s vertrouwen verkracht, is nog ranziger dan wat er in het echt gebeurt.

Trust heet deze nieuwe regie van Friends-icoon David Schwimmer dan ook, die nergens de makkelijke weg kiest waar het toch om een lastig onderwerp als pedofilie gaat. Annie is geen lolita, maar wel een meisje dat seksueel ontwaakt. Trust doet daar niet schijnheilig over, wat zeker voor een Amerikaanse film opmerkelijk eerlijk is. Dat maakt Trust tot een bewonderenswaardig integere en invoelbare film over hoe een kinderverkrachter een gezin ontwricht. Niet alleen Annies vertrouwen wordt beschaamd, ook de vertrouwensband met haar ouders loopt schade op. Daarna rest een leven lang helen.

Dana Linssen