Indonesische terreurleider Bashir veroordeeld tot 15 jaar cel

Abu Baker Bashir wordt naar het gerechtshof geleid. Hij werd daar veroordeeld tot 15 jaar cel voor betrokkenheid bij terreurorganisaties.
Abu Baker Bashir wordt naar het gerechtshof geleid. Hij werd daar veroordeeld tot 15 jaar cel voor betrokkenheid bij terreurorganisaties. Foto Reuters / Beawiharta

Abu Bakar Bashir is in Jakarta veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Bashir zou aan de wieg hebben gestaan van een nieuwe terroristische organisatie in de Indonesische provincie Atjeh.

In het kamp, dat opgezet en gefinancierd werd door de 72-jarige Bashir, kwamen vrijwel alle Indonesische extremistische bewegingen bij elkaar. Dat - en niet zijn veronderstelde leiderschap van de terreurorganisatie Jema’ah Islamiyah - is de belangrijkste reden om hem nu te vervolgen, stelt Elske Schouten, NRC-correspondent in Jakarta.

“De betrokkenheid bij Jema’ah Islamiyah is nu minder relevant; die organisatie was ook niet direct betrokken bij de terreuracties in Indonesië van de laatste jaren. Ze werden uitgevoerd door ad-hoc-groepjes die hun basis vonden in verschillende radicale organisaties. Ook in een terroristisch trainingskamp in de provincie Atjeh bleken mannen uit verschillende radicale organisaties samen te komen. Dat kamp is in februari 2010 opgerold en zo’n 120 jonge mannen zijn in de tijd daarna opgepakt of doodgeschoten. Bashir verzamelde geld voor dat kamp en zette aan tot actie.”

Honderden hadden zich vandaag buiten het gerechtsgebouw verzameld om steun te betuigen aan Bashir. Telkens als de aanklager zijn naam zei, schreeuwden zijn aanhangers in de zaal dat het “leugens” waren. Volgens Bashir zijn de aantijgingen gefabriceerd.

Dat is niet bijzonder, zegt Schouten.

“Bashir wordt door hen niet gezien als terrorist, maar als moslimgeestelijke. Bij de berechting van terreurverdachten is altijd wel een klein groepje moslimradicalen dat protesteert, zelfs na de aanslagen op Bali in 2002. De omgekomen mensen zijn geen onschuldigen, vinden zij; ze zijn immers ongelovig.”

Het proces geldt als een test voor het beleid van de regering van president Susilo Bambang Yudhoyono om extremisme tegen te gaan. Indonesië zucht de laatste tijd onder een golf van geweld tegen christenen en gematigde moslims.

Bashir werd eerder in verband gebracht met de aanslagen op Bali in 2002. Die kostten ruim 200 mensen, onder wie vier Nederlanders, het leven. In dat proces werd hij in hoger beroep vrijgesproken. Ook probeerde justitie tevergeefs hem achter de tralies te krijgen in verband met een aanslag op het Marriott Hotel in Jakarta in 2003.