'Hezbollah domineert kabinet'

Na maanden onderhandelen heeft Libanon deze week een nieuwe regering gekregen, maar president Suleiman zag zich gisteren gedwongen het kabinet van premier Najib Mikati te verdedigen tegen beschuldigingen dat het een speelbal van Syrië en Iran dreigt te worden.

„Dit is een honderd procent Libanese regering, met een honderd procent Libanese agenda”, zei Suleiman op de eerste bijeenkomst van het kabinet. Maar oud-premier Saad Hariri spreekt van „een coup tegen het democratische systeem [...] Premier Mikati maakte geen gebruik van de gelegenheid om een kabinet van neutrale politici en experts te vormen, maar hij koos ervoor dienstbaar te zijn aan de partij van de wapens.”

Dat is een verwijzing naar Hezbollah, de zwaarbewapende fundamentalistische shi’itische groep. Vertegenwoordigers van Hezbollah en zijn bondgenoten domineren het nieuwe kabinet. Hezbollah is voor de Verenigde Staten en Israël officieel een terroristische organisatie die heult met Iran, al dateert zijn laatste terroristische actie alweer van de jaren negentig.

Telecom-miljardair Mikati, de nieuwe premier, was vijf maanden geleden door Hezbollah voorgesteld als formateur. Die had een politieke crisis geforceerd toen Hezbollah door het speciale Libanontribunaal, gevestigd in Leidschendam, aangeklaagd dreigde te worden wegens de moord in 2005 op oud-president Rafik Hariri. Deze had geprobeerd de invloed van het buurland Syrië op de Libanese politiek terug te brengen. Zijn zoon Saad was toen premier en werd tot aftreden gedwongen toen hij weigerde de banden met het tribunaal te verbreken.

Het aantreden van het nieuwe kabinet bevestigt de positie van Hezbollah als de feitelijke macht in Libanon, ook al kreeg het Hezbollahkamp bij de verkiezingen in 2009 net iets minder stemmen dan het kamp van Hariri.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren ervan uit te gaan dat de nieuwe regering het bestand honoreert dat de twee landen sloten na de oorlog in 2006. Israël heeft Hezbollah ervan beschuldigd zijn wapenvoorraden aan te vullen en troepen naar het zuiden te sturen, bij de grens met Israël. (AP)