Het is nog even afwachten met de nieuwe Wii U

De eerste stappen van de nieuwe spelcomputer Wii U zijn wat wankel. En dat voor een bedrijf dat, met de introductie van de Wii in 2006, nog liet zien hoe je niet-gamers toch aan het spelen krijgt. In vierenhalf jaar tijd verkocht het bedrijf 86 miljoen exemplaren van het apparaat. De Wii deed dat sneller dan elke andere spelcomputer.

Voor wie het gemist heeft: de Wii U moet eind 2012 uitkomen en biedt een hele nieuwe manier om games te bedienen. De nadruk ligt op een speciale, nieuwe controller. Denk aan een iPad met heel veel extra knoppen, die dient als tweede scherm als aanvulling op het tv-scherm. De interactie tussen bedieningsscherm en tv moet garant staan voor een serie nieuwe spelmogelijkheden.

Gaat dit aanslaan bij gamers? De meningen zijn, opnieuw, verdeeld. Aandeelhouders van Nintendo twijfelen, een lastige emotie voor een aandeelhouder. Met als gevolg dat het aandeel Nintendo 10 procent de min in ging bij de introductie van de Wii U.

Maar hebben investeerders eigenlijk wel verstand van games? Investeerders hebben het aanzienlijke financiële succes van de Wii ook totaal niet aan zien komen. Uitgevers die games willen uitbrengen voor de nieuwe spelcomputer zijn wel unaniem enthousiast. Ook zij kunnen zich het succes van de Wii maar al te goed herinneren.

Dan de journalisten. Zij zijn vooral bezig zoveel mogelijk details lost te peuteren bij Nintendo. Hoe krachtig is de hardware, hoeveel gaat het apparaat kosten? Zij die met de Wii U mochten spelen zijn voorzichtig enthousiast. Het collectief geheugen speelt ongetwijfeld een rol: schrijf de Wii U niet vroegtijdig af. Immers, tijdens de introductie van de Wii werd er destijds volop geschamperd. Die Wii was maar voor kinderen. Wie gaat er nou in de huiskamer staan tennissen?

David Nieborg

In deze rubriek schrijven freelance gamejournalist Niels ’t Hooft en gamewetenschapper David Nieborg wekelijks over de wereld van games.

    • David Nieborg