Heldens wint BP prijs

Het winnende portret 'Distracted' van Wim Heldens.

De Nederlandse schilder Wim Heldens heeft de BP Portrait Award gewonnen, een Britse prijs voor portretkunst waaraan een bedrag van 25.000 pond (28.000 euro) verbonden is. Heldens ontving de prijs dinsdagavond in Londen voor zijn werk Distracted, een hyperrealistisch portret van zijn aangenomen zoon Jeroen.

De 57-jarige Heldens, die ooit door diverse Nederlandse kunstacademies werd afgewezen en zich het schilderen zelf eigen maakte, werkte twee maanden onafgebroken aan het portret. Het was de derde keer dat de kunstenaar voor de prijs genomineerd werd, ook in 2008 en 2010 werd werk van hem geselecteerd. Dit jaar werden in totaal 2372 portretten ingezonden, waarvan er 55 te zien zijn op de jaarlijkse expositie in de National Portrait Gallery.

Volgens juryvoorzitter Sandy Nairne is Distracted een „stille maar treffende studie”. Dat het portret zo ingetogen is geworden, heeft vooral te maken met de kledingkeuze van zijn zoon, vertelt Heldens. „Jeroen studeert momenteel filosofie en draagt alleen maar grijs en zwart.”

In Nederland is Heldens nauwelijks bekend, maar vooral in Groot-Brittannië en in de Verenigde Staten worden voor zijn schilderijen flinke bedragen neergelegd. „Dat ik in eigen land nooit een succesvol kunstenaar ben geworden, heb ik vijftien jaar geleden al losgelaten”, aldus Heldens. „Ik kan nu al jaren goed van mijn werk leven.”

Zijn helden zijn Caravaggio en Vermeer. „Vanwege hun licht en hun fabelachtige techniek. In mijn eigen werk is techniek belangrijk, maar de emotie geeft uiteindelijk de doorslag. Ik probeer altijd te schilderen wat mij het diepste raakt.”