Griekse premier op zoek naar nieuwe regering - Sarkozy wil ‘eenheid’ in Europa

Een Grieks-Orthodoxe priester vervloekt zijn regering tijdens de protesten in Athene van gisteren. Vandaag probeert premier Papandreou een regering te vormen die zich committeert aan de nieuwe ronde van bezuinigingen. Foto Reuters / Yannis Behrakis

De Griekse premier George Papandreou wil vandaag een nieuwe regering vormen die zich committeert aan het financiële reddingsplan dat nodig is om het land overeind te houden. Ondertussen diende een prominente parlementariër vandaag zijn ontslag in en riep Sarkozy Europa op tot eenheid om de euro te beschermen.

Papandreou moet het vijfjarenplan van belastingverhogingen, bezuinigingen en privatisering van staatsbedrijven erdoor krijgen om een lening van 12 miljard euro van het EU en IMF te krijgen. Het zou goed kunnen dat de premier zijn minister van Financiën, George Papaconstantinou, aan de kant schuift. Papaconstantinou voerde de rigoureuze bezuinigingen door die door de EU en het IMF werden geëist om aanspraak te kunnen maken op het vorige noodpakket van 110 miljard euro - en die in het land tot felle protesten leiden. Het nieuwe pakket maatregelen dat Griekenland staat te wachten bevat belastingverhogingen en bezuinigingen ter waarde van 6,5 miljard euro.

Papandreou bood gisteren nog aan af te treden en plaats te maken voor een nationale eenheidsregering met oppositiepartijen, maar de Griekse conservatieven wilden daar alleen mee akkoord gaan als opnieuw onderhandeld wordt over de reddingsoperatie van de Europese Unie en het IMF. Op de staatstelevisie zei Papandreou gisteravond:

“Ik zal doorgaan op de ingeslagen weg. Dit is de beste weg, samen met de fractie PASOK, haar leden, en het Griekse volk. [...] Morgen zal ik een nieuwe regering vormen en vragen om vertrouwen.”

De koers van de euro en beurzen wereldwijd daalden gisteren na de onrust in Griekenland en zette een nieuwe val in na de uitspraken van scheidend DNB-president Nout Wellink, die stelt dat het EU-noodfonds verdubbeld moet worden. Volgens hem zou het noodfonds liefst 1500 miljard euro moeten bedragen.

Parlementariër dient ontslag in

De prominente Griekse parlementariër Giorgos Floridis heeft vandaag zijn taken neergelegd na de vergeefse pogingen tot bredere steun voor de bezuinigingsmaatregelen. De 55-jarige socialistische Floridis uitte eerder felle kritiek op de in zijn ogen te passieve houding tegenover nieuwe maatregelen om de crisis te bedwingen. De algemene verwachting was dat hij deel zou gaan uitmaken van het nieuwe parlement.

Grieken protesteren in Athene tegen bezuinigingen

Gisteren troffen demonstranten en politie elkaar in Athene tijdens een 24-uursstaking die uitliep op rellen. Er werden brandbommen gegooid naar het Griekse ministerie van Financiën. De politie zette traangas in tegen stenengooiende jongeren. Bij de rellen raakten 33 mensen gewond en werden er 15 gearresteerd. Volgens de politie, dat dergelijke aantallen doorgaans eerder onderschat dan overschat, waren er 30.000 mensen op straat in de Griekse hoofdstad.

Sarkozy wil ‘eenheid’

Sarkozy riep Europese overheden vandaag op op zoek te gaan naar verantwoordelijkheid en een compromis. De Franse president zei op een persconferentie:

“Wat we nodig hebben is eenheid. We moeten ons op het gezamenlijke doel richten en onze nationale beslommeringen laten voor wat ze zijn. Het is de taak van ons allemaal om de veiligheid van de euro te beschermen.”

    • Peter Zantingh