Going once, going twice: de operakijker van Abraham Lincoln

Abraham Lincoln. Foto AFP

Aangeboden: bijna volledig in tact gebleven operakijker van Duitse makelij, vervaardigd in de ‘Gebruder Strausshof Optiker Berlin’, met een iets scheef gebogen oculair en een kleine breuk in de lens. Geschatte opbrengst desalniettemin: 5 tot 7 ton in dollars. Voormalig eigenaar was immers: president Abraham Lincoln.

Veilinghuis Sotheby’s in New York veilt morgen de operakijker die de belangrijkste president uit de geschiedenis van de Verenigde Staten bij zich had op de avond dat hij tijdens een operavoorstelling werd doodgeschoten door John Wilkes Booth. En meer memorabilia van de periode rond de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), zoals brieven van de president en de bevelhebber van de strijdkrachten van de Confederates, generaal Robert E. Lee.

    • Bart Hinke