Gevangene bekent dat hij Tupac neerschoot

Tupac '2Pac' Shakur. Foto AP **FILE**Rap musician Tupac Shakur is shown in this 1993 photo. Another rapper, Proof, was shot in the head Tuesday, April 11, 2006, on the same Eight Mile Road in Detroit that he and Eminem made famous in movies and songs. He joins a long list of rap stars including Shakur, the patron saint of slain rappers, who was famously doomed by his fascination with the "thug life." (AP Photo) AP

De voor moord en roof tot levenslang veroordeelde Dexter Isaac heeft gisteren vanuit de gevangenis aan hiphopsite allhiphop.com laten weten dat hij degene is die in 1994 rapper Tupac ‘2Pac’ Shakur bij een roofoverval in een opnamestudio in New York heeft neergeschoten. Hij verklaarde dit aan de vooravond van Tupacs geboortedag; vandaag zou de in 1996 in Las Vegas vermoorde rapper 40 jaar zijn geworden.

De roofoverval in New York vormde de start van een van de meest pijnlijke vetes in de hiphopgeschiedenis, die tussen Tupac en collega-rapper The Notorious B.I.G. In zowel interviews als muziek liet Tupac weten dat hij B.I.G. en diens platenbaas Sean ‘Puffy’ Combs (nu: Diddy) ervan verdacht bij de overval betrokken te zijn geweest. Die vete eindigde met de gewelddadige dood van zowel Tupac als B.I.G, die beiden in hun auto geëxecuteerd werden.

In zijn verklaring zei Dexter Isaac gehandeld te hebben in opdracht van Jimmy ‘Henchman’ Rosemond, de manager van onder meer rapper Game en r&b-zanger Sean Kingston. Dexter Isaac zou 2.500 dollar van Rosemond hebben gekregen en de juwelen die hij op Tupac buit maakte, „op een ring na die hij voor zichzelf wilde houden”. Isaac beweert dat hij een van de kettingen die hij stal van Tupac nog steeds in zijn bezit heeft als bewijsstuk. Op allhiphop.com is zijn verklaring te lezen en staan zijn contactgegevens in de gevangenis.

Isaac komt met zijn bekentenis nadat manager Rosemond zichzelf vorige maand aangaf bij de politie, na een FBI-klopjacht op hem vanwege vermeende betrokkenheid bij grootschalige cocaïnehandel. Rosemond suggereerde in zijn openbare verweer dat de rechercheurs in zijn zaak bewust zouden samenwerken met onbetrouwbare informanten, waaronder Isaac. Samenwerken met de politie is op straat en in de gevangenis een doodzonde. Isaac schrijft nu: „Ik zwijg al 13 jaar en zit mijn levenslange straf uit zoals een echte soldaat dat doet (...) Meneer Rosemond, als ik een informant was, zoals jij, was ik al jaren geleden bij mijn familie thuis geweest.”

Het is niet voor het eerst dat Rosemond in verband wordt gebracht met de bewuste overval waarbij Tupac door vijf kogels werd geraakt. Tupac zelf noemde Rosemond al in zijn nummer Against All Odds, op het in 1996 postuum uitgebrachte album The Don Killuminati: The 7 Day Theory. In een interview uit 2005 beweerde Rosemond dat Tupac zichzelf zou hebben verwond uit sensatiezucht.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele