Gevaarlijkste landen voor vrouwen: India op vier

Afghanistan is voor vrouwen het gevaarlijkste land ter wereld, daarna volgen Congo, Pakistan, India en Somalië.

„Ik ben verbaasd dat Somalië niet bovenaan de lijst staat”, reageerde de Somalische minister van Vrouwenontwikkeling Maryan Qasim.

Deze ‘topvijf’ werd gisteren gepubliceerd op de website van TrustLaw, een nieuw charitatief suborgaan van persbureau Reuters.

In Afghanistan worden vrouwen bedreigd door armoede, aanhoudend geweld en het gebrek aan gezondheidszorg. Gevaar in Congo komt vooral door de talloze verkrachtingen – volgens het American Journal of Public Health 48 per uur – en in Pakistan en Somalië zijn het culturele gebruiken als eerwraak, steniging en gedwongen huwelijken die vrouwen en meisjes bedreigen.

India staat opvallend hoog, op vier. Dat komt vooral door het hoge aantal abortussen van vrouwelijke foetussen. Ook worden veel baby’s van het vrouwelijk geslacht vermoord. TrustLaw concludeert dat vrouwen meer gevaar lopen door structurele factoren als gebrek aan zorg, armoede en discriminatie dan door moord en verkrachting. Zo is de kans dat moeders een bevalling niet overleven in Somalië één op veertien en in Afghanistan zelfs één op elf.