‘Gaddafi akkoord met eerlijke verkiezingen in Libië’ - geen optie voor coalitie

Gaddafi afgelopen zondag in zijn residentie in Tripoli. Foto Reuters

De Libische leider Gaddafi wil instemmen met het houden van eerlijke verkiezingen onder internationaal toezicht. Dat zegt zijn zoon Saif al-Islam vandaag in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Saif stelt in het interview dat de verkiezingen binnen drie maanden gehouden kunnen worden. “Het belangrijkste is dat de verkiezingen eerlijk verloopt en dat er geen verdenkingen van stemfraude”, aldus Saif. Volgens de oudste zoon van kolonel Gaddafi is er geen twijfel mogelijk dat zijn vader gekozen zal worden. “Ik heb geen twijfel dat een overweldigende meerderheid van de Libiërs de opstandelingen zien als fanatieke islamitische fundamentalisten en terroristen, die zijn opgehitst door de Franse president Sarkozy.”

Hoewel het onduidelijk is in hoeverre Gaddafi serieus is met zijn voorstel, lijkt het ‘onwaarschijnlijk’ dat de internationale gemeenschap akkoord zou willen gaan met het houden van verkiezingen onder Gaddafi, zegt onze buitenlandredacteur Marc Leijendekker:

“Voor de coalitie is dit geen aanvaardbare optie, want die streeft naar de val van Gaddafi. Voor Gaddafi zelf is het allicht een poging om te redden wat er te redden valt. Maar de coalitie staat op het standpunt dat er geen vrije verkiezingen mogelijk zijn zolang Gaddafi aan de macht is.”

Russische gezant in Tripoli voor gesprekken met regime

Een gezant van de Russische president Medvedev arriveerde vanochtend in Tripoli om gesprekken te voeren met een aantal belangrijke regeringsfunctionarissen, waaronder de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken. Rusland vreest dat de NAVO afkoerst op de inzet van grondtroepen in Libië en wil een poging doen om te bemiddelen in het conflict. Gezant Mikhail Margelov zei te verwachten dat de gesprekken niet gemakkelijk zullen zijn.

De NAVO bombardeerde vanochtend vroeg opnieuw het gebied rondom de compound van Gaddafi. Een serie bombardementen deed volgens journalisten in Tripoli de ramen van omliggende huizen trillen en ook was er rook te zien. Het is onduidelijk welke doelen precies getroffen zijn en of er slachtoffers zijn gevallen.

    • Pim van den Dool