Gabrielle Giffords verlaat ziekenhuis na vijf maanden

Giffords op één van de foto's die afgelopen weekend door haar familie werden vrijgegeven. Foto AFP / P. K. Weis

Het Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords, die in januari in haar hoofd werd geschoten tijdens een bijeenkomst in Tucson in Arizona, heeft vannacht na vijf maanden revalidatie het ziekenhuis mogen verlaten.

Gerard Fransisco, de belangrijkste medische functionaris van het TIRR Memorial Hermann Hospital in Houston, zei dat Giffords de afgelopen vijf maanden ‘duidelijke, voortdurende progressie’ heeft gemaakt:

“Wij zijn zeer verheugd dat ze de volgende fase van haar revalidatie heeft bereikt en kan beginnen met de ambulante behandeling. We hebben geen twijfel dat ze gedurende haar verdere herstel significante stappen zal blijven zetten.”

Giffords, die voor de Democraten lid is van het Huis van Afgevaardigden, is vannacht naar het huis gebracht van haar man, astronaut Mark Kelly. Hoewel haar herstel voorspoedig is verlopen, schijnt Giffords nog moeite te hebben met praten. Afgelopen weekend gaf haar familie voor het eerst recente foto’s van haar vrij.

De VS werden begin januari opgeschrikt door de aanslag op Giffords, waarbij zes doden vielen en twaalf mensen gewond raakten. Verdachte Jared Lee Loughner ontkent verantwoordelijk te zijn voor de schietpartij. Een rechter bepaalde onlangs dat hij niet in staat is om berecht te worden.

    • Pim van den Dool