Film

DVD-cover van de documentaire I am lost to the world van Carlos Kleiber

Muziekgeluk

Georg Wübbolt (regie): Carlos Kleiber. I am Lost to the World

dvd documentaire

Dit portret van de legendarische Carlos Kleiber – onlangs in een poll van de BBC onder vakgenoten nog uitgeroepen tot de grootste dirigent aller tijden – krijgt concurrentie van het vrijwel gelijktijdig verschenen filmportret over diezelfde Kleiber, Traces to Nowhere. Die film heeft misschien de interessantere mensen aan de praat gekregen, waaronder Placido Domingo en (uniek) Kleibers zus Veronika. Maar Carlos Kleiber. I am Lost to the World bevat uniek beeldmateriaal dat daar ruimschoots tegenop kan. Dit zijn beelden van de charismatische en hypernerveuze musicus tijdens uitvoeringen van Tristan und Isolde in Bayreuth: flikkerend zwart-wit beeld, dat louter bedoeld was om de zangers tijdens de uitvoering via monitoren een blik op de dirigent te gunnen. De extase en het muziekgeluk staan op Kleibers gezicht geschreven.

De film vertelt het verhaal van Kleibers onmogelijke perfectionisme, zijn neurosen en zijn muzikaliteit met verve. Maar wat Kleiber echt nodig heeft is een psychobiograaf, die werkelijk durft te graven in de geest van deze onmogelijk man, die berucht was om zijn kleine repertoire, veeleisendheid en talloze afzeggingen. Kleiber was bij alle bewondering toch ook een tragische figuur, die minder en minder tot musiceren kwam. Of was hij zonder dat complex van neurosen niet de grote kunstenaar geworden die hij nu was?

Peter de bruijn

Muziekanimatie

Sjeng Schupp, Michiel van Dijk en gasten.

Kijkshock3. 9 music animations

dvd animatie

Natuurlijk heet het weer prachtig uitgevoerde tweede dvdboek van muziekanimatieduo Sjeng Schupp en Michiel van Dijk Kijkshock3.

Er is vast een goede reden waarom er geen Kijkshock2 is, maar op een of andere manier past die logische onlogica goed bij de manier waarop het tweetal, ditmaal met talloze gasten, waaronder slagwerker Hans van der Meer, componist Eric de Clercq of animatiemaakster Marijke Bovens, te werk gaat. Misschien komt er na Kijkshock3 wel een Kijkshock5.

Er zit systeem in het absurdistische wereldbeeld van Schupp en Van Dijk, maar het is wel hun systeem, waarin het hondje Laika dat in 1957 als eerste levende wezen door de Sovjet kosmonauten de ruimte werd ingeschoten, in het hoofd van een oude man die over zijn verdwaalde hondje fantaseert tot leven komt.

Kijkdoosjes. Drosteblikjes. De tekeningetjes en collages van uitgeknipte plaatjes doen prettig retro aan. De muziek is ouderwetse jazzy.

De meerwaarde van het dvdboek-concept komt helemaal tot z’n recht in Pas de Duck, een dansfilm over een toeterende eend die met cowboys en jodelmeisjes in duet gaat. Zowel visueel als muzikaal, en dan ook nog eens binnen het kader van het boekje, waarin hij een hele reeks stripavonturen beleeft.

Achter elk plaatje verschuilt zich een ander beeld. Het is soms alsof betekenissen verstoppertje spelen met zichzelf. Brain Watch heet het filmpje dat je via ridderpaard naar stoomboot naar kwispelend teckelstaartje in het hoofd van de makers laat verdwalen.

Hebbeding.

Dana Linssen