Film

Route Irish

Wraak, woede, schuld, machteloosheid, rechtvaardigheidsgevoel, er zijn veel redenen waarom ex-soldaat Fergus inscheept op de reis die hij in Route Irish zal volbrengen. ‘Route Irish’ is de naam van wat wel de ‘gevaarlijkste weg ter wereld’ heet: van het vliegveld van Bagdad naar de ‘groene zone’ in het stadscentrum. Maar Fergus’ Route Irish van het duo Ken Loach (regie) en Paul Laverty (zijn vaste scenarioschrijver) is vooral een louteringsweg, die van start gaat op het moment dat hij terugkeert in Liverpool voor de begrafenis van zijn jeugdvriend en bloedbroeder Frankie, omgekomen bij een dubieuze schietpartij.

Penny’s Shadow

De roodharige Lisa is een echte paardenfluisteraar. Ze is met haar moeder Daphne en zusje Tess op vakantie op Ameland en probeert stukje bij beetje het getraumatiseerde paard Shadow te temmen. Regisseur Steven de Jong trekt alle trucs uit de kast om zijn paardenmeisjesfilm meeslepend te maken.

The Tree of Life ,,Hou van iedereen, hou van elke grasspriet, hou van elke straal licht,” klinkt het tegen einde van de nieuwe film van Terrence Malick, The Tree of Life. De film is een uiterst eigenzinnig familiedrama over een traumatische jeugd in de vroege jaren vijftig, ingebed in bespiegelingen over het ontstaan van de aarde, de verbondenheid tussen levenden en doden en de plaats van de mens in de kosmos. De vader in de film (Brad Pitt) is bezig met een niet-aflatende strijd van allen tegen allen, een strijd die zijn eigen leven en dat van zijn gezin ruïneert. De moeder (Jessica Chastain) staat voor het hogere: liefde, genade, mystiek.

Rundskop

Een Limburgse Martin Scorsese, zo werd Michaël R. Roskam in de Vlaamse pers genoemd. Een vergelijking die voor de hand ligt. Al riekt zijn debuutfilm Rundskop naar hooi, gier en natte velden, in dit zeer zelfbewuste regiedebuut neemt een noodlotsdrama het geleidelijk over van wat zich aanvankelijk als een modale thriller laat aanzien. Rundskop baseert zich losjes op de affaire rondom Karel van Noppen, de Vlaamse inspectiearts die optrad tegen illegale groeihormonen in de vetmesterij en in 1995 bij zijn woning werd doodgeschoten.

Post mortem

Het lichaam van Salvador Allende moet aan een autopsie worden onderworpen, net zoals gebeurt in de sleutelscène van de Chileense film Post mortem. Hierin wordt onder toeziend oog van hoge militairen zijn doodsoorzaak vastgesteld (vermoord bij een bomaanslag of zelfmoord). Mario, de hoofdrolspeler typt het autopsieverslag. Hij gaat uitdrukkingsloos door het leven en leeft pas op als hij zijn buurvrouw Nancy ziet, een wat verlopen nachtclubdanseres. Post mortem van regisseur Pablo Larrain Post is vooral een allegorie over het mislukken van de socialistische revolutie in Chili.

Leids Film Festival

Het Pieterskerkplein wordt van 16 t/m 18 juni veranderd in een openluchtbioscoop met Spaanse films. De films starten om 22u30 en de toegang is gratis. Neem vooral een eigen stoel mee. Programma: 16 juni Tapas (2005, José Corbacho en Juan Cruz), 17 juni Volver (2006, Pedro Almodóvar) en El Laberinto del Fauno (2006, Guillermo del Toro).

Inl www.leidsfilmfestival.nl

Amsterdam Roots Festival

In Melkweg Cinema is van 22 t/m 26 juni de veertiende editie van het Amsterdam Roots Festival met het programma Roots in Beeld. Er zijn muziekdocumentaires uit Turkije, Argentinië, Nigeria, Jamaica en Cuba.

Inl www.melkweg.nl