Festivals etc.

Spoken & Schimmen

Een festival met zang, dans, theater en literatuur rondom de Rotterdamse midzomernacht. Op 18 juni lopen spoken, druïden en vuuraanbidders een route rond de Westersingel om met gezang hun publiek te verleiden. Deze muzikale tour vormt de aanloop naar de Midzomernacht vol zang, dans, theater en literatuur op 25 juni in de Laurenskerk (met o.a. Jules Deelder).

www.spokenenschimmen.nl

Nuit Blanche

Het nachtfestival Nuit Blanche biedt 18 juni van 19u tot 07u kunst en experiment op zeven locaties in Amsterdam. Van ervaringen shoppen in Magna Plaza en ‘s nachts dineren op een geheime locatie in het Guerilla Restaurant, tot demonen verdrijven in het nieuwe Eye Film Instituut en jammen met zelfgemaakte instrumenten in de Brakke Grond.

www.nuitblancheamsterdam.nl

Singelpromenade

Op 19 juni start tussen 12 en 13u de Singelpromenade Leiden, een doe en beleef wandeling van ongeveer 6,5 kilometer voor alle leeftijden langs de groene rand van de Leidse singels. Startpunten: Haagweg 4, 3e Binnenvestgracht en Jan van Houtkade/Geregracht. Voor wandelaars die de route willen bekorten varen twee Bezemboten rond.

www.singelpromenade.nl

Witte Nacht

Op 22 juni viert de Plantage Amsterdam van 18 tot 01u haar eigen Witte Nacht. Met o.a. een zomerconcert in de Portugese Synagoge, witte diamanten bij Gassan Diamonds, Dostojevski’s Witte nachten en dj’s Mister Higgs & Martini Bianco in de Hermitage.

www.deplantageamsterdam.nl

Poëzie aan de steiger

Nieuw gedichtenfestival, dat op 24 juni van 20 tot 22u plaatsvindt aan de steiger voor de Rode Hoed in Amsterdam. Twintig dichters en poëzieliefhebbers wijden een zomeravond aan het sonnet, omlijst door muziek. Met o.a. F. Starik, Baban, Saskia de Jong, Jan Kal, Thomas Möhlmann, Mustafa Stitou.

www.rodehoed.nl

Museumnacht Leiden

Zeven Leidse musea openen 25 juni van 20 tot 01u hun deuren voor de derde editie van Museumnacht Leiden. Alle vaste collecties zijn te bezichtigen en elk museum heeft een programma met dans, workshops, optredens van bands en dj’s, kleinkunst, alternatieve rondleidingen en film. De Hortus wordt omgetoverd tot een ‘Romantic Garden’.

www.museumnachtleiden.nl

Dag van de Amsterdamse Geschiedenis (DAG)

Historici, schrijvers en ooggetuigen vertellen op 26 juni op talloze locaties in de Amsterdamse binnenstad verhalen over de geschiedenis van die plekken. Sprekers: o.a. Wim T. Schippers, Gert Hekma, Jort Kelder en Ed van Thijn. Kaarten (€12,50 / €15,00) geven toegang tot drie verhalen en de afsluitende borrel.

www.dag.amsterdammuseum.nl

Open Tuinen Dagen

Een dertigtal grachtentuinen in Amsterdam zijn op 17, 18 en 19 juni opengesteld voor het publiek. Het thema van de Open Tuinen Dagen is dit jaar ‘Kleur in de Grachtentuin’. De tuinen zijn alle drie de dagen geopend van 10 tot 17u.

www.opentuinendagen.nl

Verborgen tuinen

Tuinliefhebbers kunnen op 18 en 19 juni (10u30-16u30) een tocht maken langs 109 Verborgen Tuinen verspreid over de stad Rotterdam. Het accent ligt op privétuinen, maar er zijn ook enkele museumtuinen, volkstuinen en - speciaal dit jaar -groene schoolpleinen te bezichtigen, en als vanouds Trompenburg Tuinen & Arboretum.

www.verborgentuinen.nl