Facebook ontkent verlies miljoenen leden

Neemt de populariteit van Facebook af in westerse landen? Het sociale netwerk zag volgens externe metingen de afgelopen maanden steeds minder Britten, Canadezen en Amerikanen inloggen. Ook het aantal nieuwe gebruikers zou afzwakken.

In mei verloor de in 2004 gelanceerde website zes miljoen actieve gebruikers in de VS en 100.000 in Groot-Brittannië, volgens de website Inside Facebook. Het aantal Canadese Facebook-gebruikers zou in die maand gedaald zijn met 1,5 miljoen.

In dezelfde maand verwelkomde Facebook 11,8 miljoen nieuwe gebruikers, ruim twee miljoen minder dan in april. In het afgelopen jaar kende de website nog een maandelijkse groei van rond de 20 miljoen. Oprichter Mark Zuckerberg wil ooit een miljard gebruikers hebben.

In veel andere delen van de wereld blijft Facebook overigens wel onverminderd groeien, volgens een eigen verklaring naar totaal 687 miljoen gebruikers. Groeimarkten zijn India, Indonesië en de Filippijnen.

De verminderde populariteit wordt door Facebook tegengesproken. Volgens de site baseren de metingen zich op de advertentie-tool, die schattingen doet van het aantal gebruikers dat met een advertentie (banner) wordt bereikt. Die data zijn niet bedoeld om de totale gebruikersgroei te meten, stelt Facebook.

    • Peter Zantingh