Exposities

Aanraders

Chinese kunst

In 2011 is het honderd jaar geleden dat de eerste Chinezen, contractarbeiders, naar Nederland kwamen. Zij streken onder meer neer in Den Haag. Dit is aanleiding voor de expositie Den Haag onder de Hemel met monumentale beelden en installaties van Chinese beeldhouwers op diverse locaties: het Lange Voorhout, Kloosterkerk en Pulchri Studio. In Museum Beelden aan Zee is de overzichtstentoonstelling van beeldhouwer Sui Jianguo en in het Singer Museum Laren wordt ook Chinese kunst getoond: de collectie Chinese schilderkunst van verzamelaar Lao Fui uit Blaricum. Den Haag Sculptuur tot begin september. Inl www.denhaag sculptuur.nl. Laren t/m 28 aug, Drift 1. Inl www.singerlaren.nl

Onderzeebootloods

Op het RDM-terrein in de haven van Rotterdam is de Onderzeebootloods weer omgetoverd tot tentoonstellingsruimte. Het Scandinavische kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset heeft een installatie gemaakt waarbij je via een metrotunnel in een achterbuurt terechtkomt. Het vuilnis ligt er opgestapeld en je kunt gluren in de woonkamers van een naargeestige flat.

T/m 25 sept. Inl www.boijmans.nl

Omer Fast

In het Nederlands Instituut voor Mediakunst in Amsterdam is een solo-expositie van de getalenteerde Omer Fast (Israël 1972). Behalve Nostalgia en De Grote Boodschap is er het 4-kanaals werk The Casting (2007). Voor deze film interviewde Fast een Amerikaanse soldaat die voor de tweede keer naar Irak gaat. Verschillende herinneringen worden door elkaar geweven. Zogenaamd objectieve vraaggesprekken zijn de basis van Fasts videowerk. Maar die gesprekken verrafelen gaandeweg de film. De werkelijkheid lijkt grijpbaar, maar is het niet.

T/m 23 juli, Keizersgracht 264. Inl www.nimk.nl

Tekeningen

In het Stedelijk Museum Schiedam is een overzicht te zien van Nederlandse tekenkunst sinds 1960. De expositie All About Drawing toont werk van honderd tekenaars – van een houtskooltekening van Renie Spoelstra, twee en een halve meter hoog tot minuscule tekeningetjes op glas van Claire Harvey. Ook in vijftig galeries en andere kunstinstellingen door heel Nederland hangen tekeningen.

T/m 28 aug, Hoogstraat 112. Inl www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Laatste kans!

Vincent Mentzel

De Kunsthal in Rotterdam presenteert een groot retrospectief van Vincent Mentzel, die veertig jaar als staffotograaf van NRC Handelsblad werkte. Het overzicht laat vier decennia nieuwsmomenten zien vol foto’s die op ieders netvlies gebrand staan. Er zijn portretten en reportages uit o.a. China, het Midden-Oosten, Suriname, de DDR en Amerika. T/m 19 juni, Museumpark, Westzeedijk 341. Inl www.kunsthal.nl

Niki de Saint Phalle

We kennen Niki de Saint Phalle (1930-2002) van haar vrolijke Nana’s, de kleurige wulpse vrouwfiguren. Maar de overzichtsexpositie in Schunck Heerlen toont ook de andere Niki; met bruiden en monsters, altaren, shooting-paintings, parken, films en assemblages. T/m 19 juni, Bongerd 18, Heerlen. Inl www.schunck.nl

Foto Festival Naarden

Thema voor de twaalfde editie van het fotofestival is Het Portret. Heel Naarden Vesting is een grote foto-expositie met de Grote Kerk als middelpunt waar foto’s van Joost van den Broek, Koos Breukel en Stephan Vanfleteren hangen. T/m 19 juni. Inl www.fotofestivalnaarden.nl