Eindelijk is Jack op z'n plaats, zeggen de critici

Oud-staatssecretaris van Defensie Jack de Vries wordt lobbyist bij het kantoor dat de JSF vertegenwoordigt. Voor Defensie geldt een regel, en zijn nieuwe werkgever stelt ook voorwaarden.

Jack de Vries (42). De CDA-politicus was voorlichter, campagneleider, spindoctor en persoonlijk politiek adviseur van premier Balkenende. Van 2007 tot 2010 was hij staatssecretaris van Defensie, hij moest aftreden na een affaire met een ondergeschikte. Hij begon een jaar geleden als zelfstandig lobbyist. Die klanten neemt hij nu mee naar Hill & Knowlton, waar hij directielid en lobbyist wordt. Den Haag : 22.4.2009 Algemeen overleg aanschaf JSF-vliegtuigen. Staatssecretaris de Vries tijdens een schorsing van het overleg. foto © Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Altijd weer dat netwerk. „Zijn uitgebreide netwerk” maakt Jack de Vries „een waardevolle versterking van de directie”.

De Vries, CDA en oud-staatssecretaris van Defensie, gaat lobbyen. Officieel wordt hij directielid van Hill & Knowlton, een wereldwijd pr-bureau, in de praktijk betekent dat dat „hij gaat helpen bedrijven te vertellen hoe de Haagse en Brusselse wereldjes in elkaar zitten”. Zo vat althans Ingo Heijnen, directeur van de Nederlandse vestiging van het lobbybedrijf, het werk samen. „Hoe ze hun visies en boodschappen naar ambtenaren en politici kunnen brengen.”

Het Amerikaanse Hill & Knowlton is groot: tweeduizend werknemers in 44 landen. Hier valt vooral één klant op: het samenwerkingsverband van bedrijven die de JSF-gevechtsvliegtuigen bouwen, zoals Stork en Thales. Tweede Kamerleden keurden De Vries’ overstap gisteren vanwege die mogelijke belangenverstrengeling meteen af.

Joël Voordewind, ChristenUnie: „De overstap legt zijn JSF-voorliefde bloot, evenals zijn misschien niet zo kritische houding als staatssecretaris.”

Hero Brinkman, PVV: „Eindelijk is Jack op zijn plaats. Ik noemde hem anderhalf jaar geleden al de grootste JSF-lobbyist.”

Jasper van Dijk, SP: „Iedereen wist dat Jack de Vries verliefd was op de JSF. Ongetwijfeld heeft het geholpen met het krijgen van deze baan.”

Er is inmiddels een trits aan bewindslieden uit de periode-Balkenende die naar het bedrijfsleven overstappen met medeneming van het adressenbestand en kennis. Om te beginnen de oud-premier zelf, die nu adviseert en lobbyt bij Ernst & Young. Vorige maand ging Atzo Nicolaï (ex-staatssecretaris van Europese Zaken) naar DSM, vorig jaar werd Wouter Bos (ex-Financiën) consultant bij KPMG dat ook de financiële sector bedient en in februari vertrok Camiel Eurlings (ex-Verkeer en Waterstaat) naar KLM.

Vooral die laatste overstap riep vragen op, omdat Eurlings als minister besliste over wat zijn latere werkgever zou worden. Net als bij De Vries nu. Minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) sprak zich in april uit over de overstap van Eurlings. Het kabinet wil geen regels maken voor het gebruik van vertrouwelijke informatie door bewindslieden uit hun ambtsperiode, ondanks de kritiek en de bijvoorbeeld wel strenge regelgeving in Washington en Brussel.

Eén uitzondering is er wel. Defensie. Vanwege de grote financiële en strategische belangen mag het ministerie oud-bewindspersonen vanaf het einde van hun dienstverband twee jaar lang „niet aanvaarden” als gesprekspartner „van of namens het bedrijfsleven”.

De woordvoerder van het ministerie wist dit niet, zei hij vanochtend. „Maar dan wijzen we De Vries daar zeker op. Bel over twee jaar maar terug.”

Kende De Vries zelf de regel eigenlijk? Hij wil het niet zeggen. „Ik ben er juist om de weg te wijzen”, zo reageert hij. „Of juist ik degene zal zijn die straks met Defensie belt, weet ik nog niet.” Maar, voegt hij toe: „Ik zie zelf geen bezwaren of problemen.”

Opvallend genoeg is juist Hill & Knowlton zeer streng. Zijn werknemers moeten zich volgens de gedragscode „behoorlijk” opstellen tegenover vorige werkgevers en de lobbyist is verplicht „volledige openheid” te geven aan de nieuwe werkgever en „de uitdrukkelijke toestemming van de betrokken partijen”.

Defensie heeft nog niets gehoord van het lobbykantoor, en De Vries begint deze maand al. „Voor ons is het een minder groot punt dan voor journalisten”, zegt Heijnen van Hill & Knowlton. „Wij hebben Jack gevraagd vanwege zijn kwaliteiten, niet vanwege onze klanten.”

    • Freek Staps